İstanbul gibi büyük kentlerde aylık 10 bin TL’ye yaklaşan kiralar ve her yıl artan üniversiteli öğrenci sayısı, evlere yönelik oda kiralama talebini yükseltti. Taleple birlikte bazı şehirlerde evler kiralık odaya uygun inşa edilmeye başlandı.

Evlerde oda kiralama artışta
Fotoğraf: AA

İstanbul’da ortalama 10 bin TL’lere varan kiralık konut fiyatları ve artan üniversiteli öğrenci sayısı oda kiralamaya dayanan ev modelini Türkiye’de yaygınlaştırıyor.

Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre, eskiden yüzde 5 gibi oranlarda seyreden paylaşım modeli yüzde 10'lara çıktı.

Emlakjet internet sitesinin CEO’su Tolga İdikat, "Aileler de oda kiralamaya başladı. Artışa rağmen henüz ABD ve Avrupa ülkeleri seviyesinde değiliz. Bursa’da üniversiteye yakın bölgede yapılan bazı projelerde artık salon yapılmıyor. Yurt mantığıyla 2+0 şeklinde evler yapılıyor. Oda kiralama sistemi artıyor, dolayısıyla yakında bunu daha fazla konuşacağız" dedi.

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, “Hatta bir yeri komple kiralayıp öğrenciye oda oda kiraya verenlerin sayısı artmaya başladı” dedi.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, evinin bir odasını kiraya vermenin eskiden beri uygulanan bir model olduğunu ancak geçim sıkıntısından dolayı son yıllarda ailelerin de bu modeli seçmeye başladığına dikkat çekti.

Aşa, "Müşterek tutmak yerine yanına almaya başladı. Genellikle merkez ilçelerde daha yaygın. Öğrenci için de fiyatlar daha uyguna geliyor. Bu nedenle yüzde 5’ten yüzde 10’a çıktı. Bu uygulama bir müddet daha devam eder" yorumunu yaptı.