Kentsel dönüşümle evlerinden edilen Fetihtepe halkı, adeta yaşam mücadelesi veriyor. Mahalleleri yıkılan yurttaşlar geri dönememekten korkuyor. Belediyenin proje fotoğraflarını gören mahalleli: “Bu arabalar, mağazalar bize ait değil. Manzaralı bu evleri bize değil, zenginlere yapıyorlar”.

Evleri fakirden alıp zengine veriyorlar
Fotoğraflar: BirGün

Gökay BAŞCAN

Bölge halkının 90 gün boyunca doğalgaz, elektrik ve susuz bırakılarak zorla evlerinden boşaltıldığı Fetihtepe’de kentsel dönüşüm projesi sürüyor. Adeta polis zoruyla mahalleden atılan yurttaşlar göç etmiş durumda. Ev bulabilenler İstanbul’un dört bir tarafına dağılırken, bütçesine uygun ev bulamayanlar şehri terk etti.

İstanbul Beyoğlu’na bağlı Fetihtepe Mahallesi’nin 3550 Ada’nın bulunduğu bölge Beyoğlu Belediyesi tarafından yıkıldı. Aylarca mahallede büyük bir direniş sergileyen yurttaşlar, baskıyla evlerinden çıkartıldı. Hak gaspına uğrayan Fetihtepeliler şimdi dört bir tarafta yaşam mücadelesi veriyor.

Belediyenin verdiği 1950 TL’lik kira yardımıyla ev bulmaya çalışan bölge halkı mağdur edildi. İstanbul’da kiraların 5 bin liradan başladığını belirten Fetihtepeliler, yalnız bırakıldı.

YABANCI OLDUK

Kentsel dönüşüm mağduru bölge halkı, sadece maddi olarak zor durumda kalmadı. İşlerinden okullarından uzaklaşan yurttaşların aynı zamanda mahalle kültürü yok oldu. Gittikleri yerlerde kendilerini yabancı gibi hisseden Fetihtepeliler, “Dayanışmayla zorlukları aşmaya çalışıyorduk. Şimdi kapısını çalabileceğimiz bir esnaf, komşu yok” diyor.

BİZE YAPMIYORLAR

Uzun süre direnen ancak polis zoruyla evlerinden atılan yurttaşlar, evlerine dönememe korkusu yaşıyor. Belediyenin inşaat alanına astığı proje fotoğrafını gören bölge halkı, “Burası bize yapılmıyor. Bizim böyle arabalarımız yok. Bu mağazalara giden Fetihtepeli yok” sözleriyle tepki gösteriyor.

Altyapı hizmetleri kesilen Fetihtepeliler, aylarca direndi. Altyapı hizmetleri kesilen Fetihtepeliler, aylarca direndi.

Süreci hatırlatan bölge halkından Derya Sarıtaş, “Fetihtepe 3550 Ada'da 2 sene önce dönüşüm için insanlara tebligatlar gitmeye başladı. 7 Haziran sabahında da polis zoruyla altyapı hizmetleri kesildi. 90 gün boyunca elektriksiz, doğalgazsız yaşadı bu insanlar. Kiraların her geçen gün artması insanlar hızlıca taşınmasına neden oldu, daha fazla mağdur olmamak için. Herkes, bu işin sonunda belediyenin evlerden zorla çıkaracağını biliyordu. Maddelerin ucu çok açık olduğu için bu işe yanaşmadı, yoksa herkes kentsel dönüşüm istiyor. Depreme karşı, güvenilir evlerde oturmak herkesin talebi. Fakat sanki bu bize yapılmıyor, bize verilmeyecekmiş gibi bir tavırla 'çıkın, gidin buradan' diyorlar. Buraya astıkları afiş ve pankartlardaki arabalardan dahi burayı bize yapmadıkları açık” dedi.

Derya SarıtaşDerya Sarıtaş

ÇOCUKLAR MAĞDUR

Çocukların yeni okullarına adapte olamadıklarını belirten Sarıtaş, “Aileler de çocuklar da mağdur. Mahalle kültürünü yok ettiler. Fetihtepe’de okula başlayacak çocuğuna gidip ayakkabı alıp abi, abla ay başında veririm diyebiliyordun. Gittikleri, taşındıkları yerde bu yok. Kapısını çalabileceği bir esnaf, komşu yok” diye konuştu.

PSİKOLOJİMİZ BOZULDU

56 yıldır yaşadığı mahallesinden koparılan Birsen Ardıç ise yüksek kiralardan dolayı köyüne dönmek istediğini belirtti. “Evim, bahçelerim, ağaçların, anılarım yok oldu” diyen Ardıç, “Psikolojik tedavi görüyorum, mahalleden giden herkesin psikolojisi bozuk. Çocuklarımız dağılmış durumda. Beyoğlu Belediyesi’nin yaptığı ise sadece bizle dalga geçmek. Başka bir şey yapmıyorlar. Belediyeye gittik bir arkadaş grubuyla, kiralık ev istedik. Bize kira yardımı adı altında verdikleri 1950 TL'ye bize ev bulun dedik. Dalga geçerek 'bulamayız' dediler” ifadelerini kullandı.

Birsen ArdıçBirsen Ardıç

HAKKIMI ALDILAR

Hak gaspına uğradığını belirten Mustafa Çelik de yaşananlara şu sözlere tepki gösterdi: “Kentsel dönüşüm projesinde rızaya dayalı diyerek bir proje sundular. Biz o şartları kabul etmedik. Burada benim 3 katlı bir evim vardı. Rahattık, mutluyduk, ailece yaşıyorduk. Bizi baskılarla yıldırıp buradan çıkartmak için uğraştılar. Mücadeleye devam ettik, hakkımızı almak istedik ama onlar hep hakkımızı gasp etti. 350 metrekarelik bir alanım var 75 metrekare bir daire veriyor. Bahçemizi, garajımızı hesaba katmıyorlar bile. Bunun üzerine bir de sizi 20 yıllık memur maaşına endeksli sizi borçlandırmak istiyor. Burada yaşayan, evlerde oturan insanlar emekli, dul, yetim maaşıyla yetinen insanlar. Bu insanların belirlenen miktardaki paraları ödeyemeyeceğini biliyoruz. Memura 6 ayda bir zam yapılıyor, buradaki taksitlere de aynı oranda zam gelecek. 20 yıl boyunca insanlar bu taksiti ödeyemeye çalışacak. 20 sene ömrü olmayan insanlar var bu mahallede.”

Mustafa ÇelikMustafa Çelik

ÇÖKME PROJESİ

1950 TL kira yardımı alan ancak 5 bin TL’lik eve taşınmak zorunda kalan mahalle sakinlerinden Zafer Uluışık, “Bizim belediyeden çok bir talebimiz yoktu. Biz sözleşme istedik. Bizi kentsel dönüşüme karşı gibi gösterdiler, biz karşı değiliz. Ama bu şekilde kentsel dönüşüm dünyanın hiç bir yerinde yok. Çoluğumuzla çocuklumuzla perişan olduk. Buradaki evimden zorla çıkartılınca aşağı mahalleye taşınmak zorunda kaldım. Asgari ücretle çalışan biriyim 5 bin TL kira ödüyorum. 3 tane de çocuğum var. Biz belediye yetkilerinden sözleşme istedik, ne kadar ödeyeceğimizi, nerede oturacağımızı bilelim istedik. Hiç birini kabul etmediler. Açıkçası bu bir çökme projesiyle ve başardılar” dedi.

Zafer UluışıkZafer Uluışık

Fetihtepe’den Örnektepe’ye taşınan Özge Kayar ise mağduriyetlerini dile getirdi: “Elektriğimiz, suyumuz kesilince hemen Örnektepe'ye taşındık. İlk bulduğumuz eve girdik, yeter ki başımızı sokacak yerimiz olsun dedik. Çünkü çaresizdik. Herkes bir kaçış halindeydi. Biz zor geçiniyoruz, bir de üstüne ev tuttuk. Kirası, depozitosu, nakliyesi... Bir sürü maddi yükün altına girdik. Bu yaşadıklarımız eve yansıdı, eşimle problem yaşadık. Bir sürü insan ev bulamadığı için eşyalarını satıp il dışına çıktı. Bu insanlar zaten zor geçiniyor, aldıkları para belli.”

***

ŞEHRİN DIŞINA İTİLDİLER

Evlerinden zorla koparılan yurttaşlar şehrin dört bir tarafına dağılmış durumda. Ailesiyle birlikte Küçükçekmece’ye taşınmak zorunda kalan Dilek Kaya, çocuklarının mağduriyetini şöyle anlattı: “3 çocuk annesiyim. Zorla taşındık, evimizi zorla aldılar. Beyoğlu Belediyesi bizleri 3 ay elektriksiz, susuz, doğalgazsız bıraktı. Evimizden ayrılmak zor oldu, kiraya çıkmak zorunda kaldı. Evlerimizi zorla aldılar. Bizi çok mağdur ettiler. Yabancı bir yerde yaşamak çok zor. Kiralar uçtu, Okmeydanı’nda ev bulamadık. Kendi evimizde oturuyorduk, şimdi Küçükçekmece’de kirada oturuyoruz. Tek maaşla bu ekonomik krizde geçinmek çok zor. Çocuklarım okullara adapte olamadılar, yeni öğrenci oldukları için dışlandılar. Taşındığımız günden beri ailece mutsuzuz.”

Silivri’ye taşınan Seyhan Noyan ise aileci mutsuz olduklarını belirtti: Bizim bu dönemde yaşadığımız olaylar, üzücü ve yorucuydu. Kentsel dönüşüm adı altında bir takım zorluklar yaşayan insanların elektriği, suyu kesildi; zorla evden çıkarıldı ancak yer gösterilmedi. Eşimin 4 bin TL maaşı var ve yüzde 95 engelli. Mecburen Silivri’ye taşınmak zorunda kaldık. Ailelerimizin desteğiyle ayakta kalabiliyoruz.”