Bingöl Elmalı köyünde yaşayan yurttaşların evleri depremde hasar aldığı gerekçesiyle yenileri teslim edilmeden yıkıldı. Kış mevsimiyle birlikte dışarıda kalmaktan korkan birçok aile tedirgin halde bekliyor.

Evleri yıkılan köylüler açıkta
Fotoğraflar: BirGün

Kayhan AYHAN

Bingöl’ün Yedisu ilçesine bağlı Elmalı Köyü’ndeki evler 2020 yılında Yedisu ilçesinde 5,7 büyüklüğündeki depremin ardından hasar aldı. Depremin ardından bölgeye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da ziyaret gerçekleştirdi. Hasar gören evlerin yerine yenilerinin yapılacağı da yine yetkililer tarafından duyuruldu. Ancak aradan geçen 2 yıla rağmen ailelere herhangi bir ev teslim edilmedi. Üstelik ailelerin kaldığı çoğu ev de hasarlı oldukları gerekçesiyle yıkıldı. Son olarak köyde Alzheimer hastası olan 75 yaşındaki Hase Adıbelli’nin de evi yıkıldı. Hase Adıbelli’nin 85 yaşındaki eşi de ters kelepçe yapılıp evden çıkartıldı.

Hase AdıbelliHase Adıbelli

HAYVANLARI ÖLENLER OLDU

Köyde evleri yıkılan bir diğer aile de Şemci ailesi. Sezai Şemci, evlerinin tamir edilecek cinste olduğunu belirterek, “Depremin ardından mühendisler tahlil ettiler. Ağır hasar verdiler. Neye göre verdiler belirsiz. Sonra gelip ‘biz size ev yapacağız’ dediler. Ve o gün 100 bin TL para verdiler geçiştirdiler. O sene içerisinde çok ağır hasarlı olan evlerin hepsini yıktılar. Kışa insanlar evsiz girdi. Veya hayvanlarını sattı. Hayvanları ölenler oldu” dedi.

evleri-yikilan-koyluler-acikta-1062197-1.

Şemci bir sonraki sene bazı evlerin temelinin atıldığını anlatarak, “İnsanlara borçlandırma yaptılar. İnsanlara ev yapılacak denerek Ziraat Bankası’ndan imza attırdılar. ‘Size çelik konstrüksiyon ev yapacağız’ dediler. Ama herkesi rakamsız borçlandırdılar. O zaman 100 bin lira civarı borçlandırma konuşuluyordu. Normalde deprem yerlerinde AFAD konutları yapar ve borçlandırma yapmaz. Daha sonra yarısını siz ödeyeceksiniz dediler. Şu an 400-500 bin lira konuşuluyor bu borçlandırma. Borçlandırdılar bizi. Bu 2 yıllık süreçte insanlar evlerini tamir etti. Kimi de hayvanlarını sattı. İnsanlar artık evlerinin yıkılmasını istemiyor” ifadelerini kullandı.

İNŞAAT FİRMASI YETKİLİSİ KOMUTANDAN ETKİLİYDİ

Geçen günlerde köye askerlerin zırhlı araçlarla çıkarma yaptığını söyleyen Şemci, “Gelip sabah 8.30’da kapımıza dikildiler. ‘Size 20 dakika müsaade’ dedikten sonra evlerimizi yıktılar. Rant meselesi var buradan para kazanacaklar. Evleri yapan 3 inşaat firması. İnşaat firmasının yetkilisi yıkımı yapan komutandan daha etkiliydi. İnsanların tamamı şimdi mağdur durumda. Eşyalar, hayvanlar dışarıda. Bütün eşyalarımızı dışarıya attılar. Buradaki konutların yapılmasından sonra yıksalardı evimizi. Kış da yaklaşıyor şimdi ne yapacağız? Annemin 1600 lira emekli maaşı var. Nasıl geçinecek. Babamdan kalan yadigar bir evdi bu ama yıktılar” diyerek yaşadıkların anlattı.