AKP’li Bağcılar Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi için Albayrak Sitesi’nde yaşayan yurttaşlar zorla tahliye edildi. Avcı: Evimizi almak için alzheimer hastası babama sözleşme imzalatmaya çalıştılar

Evlerini vermedikleri için sokağa atıldılar!

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net @uugurs

Bakanlar Kurulu kararı ile ‘riskli alan’ ilan edilen İstanbul Bağcılar’daki Albayrak Sitesi’nin sakinleri, kentsel dönüşüm sözleşmesini imzalamadıkları için dün zorla tahliye edildi.

Bağcılar Belediyesi’nin, iştirak firması olan Başak A.Ş. tarafından yapılmak istenen kentsel dönüşüm projesine itiraz eden 16 daire sahibi sözleşmeyi imzalamadı. Daha önce de sözleşmeyi imzalamadıkları için, elektrik, doğalgaz ve suyu kesilen yurttaşlar, dün polis ve zabıta eşliğinde zorla evlerinden çıkarıldı.

Dönüşüm projesinin ardından yeni site inşa etmek isteyen Başak A.Ş.’nin İstanbul Ticaret Odası kayıtlarındaki firma sicil bilgilerinde ise, 10 yıldır Bağcılar Belediye Başkanı olan AKP’li Lokman Çağırıcı’nın ismi geçiyor.
Tahliye kararı ulaşmamasına rağmen tahliye edilen ev sahiplerinden Erkan Sevinç sabah saatlerinde gözaltına alındı. Sevinç, ardından serbest bırakıldı.

BirGün’e konuşan ev sahiplerinden Tolga Avcı, Bağcılar Belediyesi’nin evlerini almak için çok büyük baskı yaptığını vurgulayarak, Kayseri’de bir bakımevinde kalan Alzheimer hastası babasına sözleşme imzalatılmaya çalışıldığını söyledi. Avcı, “Birçok kez imza attırmayı denediler. Hasta babama sözleşme imzalatmaya çalıştılar. Belediyeden biri beni arayıp, ‘Öyle bir şey yok, kurye vermiş’ dediler. 10 sayfalık sözleşmeyi imzalatmak için kurye neden uğraşsın? Bunu bile yaptılar” dedi.

Her anlamda iflas ettik
Tahliye esnasında hiçbir belgenin kendilerine gösterilmediğini ifade eden Avcı, “Çocuklu, yaşlı aileleri zorla attılar. Herkesin eşyasına zarar verdiler, eşyalarımız berbat durumda. Ailelerin kalacak yeri yok. Kafede bekliyorlar. Maddi olarak, sağlık olarak, psikolojik olarak iflas ettik. Tüm pencerelerimiz biz evde otururken kırılmıştı. Kapılar zorlanıyordu, hırsızlar vardı. Tapulu evimizde bize her şeyi yaşattılar. Tahliye sonrası beni arayıp, ‘Biz binalar üstünüze yıkılacak diye tahliye ettik’ diyorlar. 25 gündür elektriğimiz, suyumuz ve can güvenliğimiz olmadan yaşadık. Düşünen bunu düşünürdü” ifadelerini kullandı.

Avcı, önceki akşam Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın da katıldığı bir toplantı düzenlendiğini ve Çağırıcı’nın toplantıda iki teklif sunduğunu aktardı. Avcı, “Bir tanesi evlerin satışıydı diğeri ise kentsel dönüşüm sözleşmesinin imzalanmasıydı, bunu da 100’ncü kez söylediler. Çağırıcı, ‘Bu ikisinden birini kabul edenlere bir hafta süre verilecek’ dedi. Ama bu sözlerinin üzerinden 12 saat geçtikten sonra polis ve zabıta ile zor kullanarak attılar herkesi” dedi.

Mağdur site sakinlerinin Avukatı Hürriyet Azak, yaşananların tamamen hukuksuz olduğunun altını çizerek, “İnsanlar artık canlarının peşine düştü, dairelerini bıraktılar” dedi. Azak, “Müvekkillerim zorla tahliye edildi. Müvekkilim Erkan Sevinç de Halil Sarı’nın öldürülmesi bahane edilerek ve ‘bilgi amaçlı’ denilerek gözaltına alındı. Barınma hakkı açıkça ihlal ediliyor” diye konuştu.

Gidebilecek yerleri yok
Belediyenin yıkım ruhsatı olmadan, kaçak yıkım yaptığının aktaran Azak, “Karda kışta, bu insanların gidebilecek yerleri yok. Kamunun gücü kullanarak bunu yapıyorlar” dedi.

***

Ceset bulunmuştu

Geçen günlerde Albayrak Sitesi’nde ruhsatsız yıkımın devam ettiği bir binanın asansör boşluğunda, siteden iki sene önce taşınan ev sahiplerinden Halil Sarı’nın cesedi bulunmuştu. Evde kalan eşyalarını almak için eve gittiği belirtilen Sarı’nın cesedi yanmıştı. Sitede yaşayan yurttaşlar, güvenlik problemlerinin yaşandığını söylemişti.