Hiranur Vakfı’nda çocuk istismarı skandalının ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu’nda konuşan Kadının Statüsü Genel Müdürü Ustaoğlu, erken yaşta zorla evlendirilen çocukların yoğunlukta olduğu il sayısının 19’dan 23’e yükseldiğini bildirdi.

‘Evlilik’ adı altında istismar yayılıyor
Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Hüseyin ŞİMŞEK

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşından itibaren sistematik istismara maruz kaldığının ortaya çıkmasının ardından kurulan TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nda, erken yaşta istismara maruz kalan çocukların durumu tartışıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, TBMM Araştırma Komisyonu’nda milletvekillerine erken yaşta istismara uğrayan çocuklara yönelik bir sunum yaptı. Bakanlığın ve müdürlüğün istismar skandalına karşı koruma tedbirlerini hayata geçirdiğini ve bazı illerde bu sorunun diğer illere göre daha büyük olduğunu kaydeden Ustaoğlu, “Bakanlık olarak erken yaşta zorla evliliklerle ilgili 2018 yılı itibarıyla eylem planları hazırlıyoruz ve uyguluyoruz. Öncelikle, bu oranların yüksek olduğunu tespit ettiğimiz 19 ilimizde bu çalışmaları yürüttük. Son tespitlerde Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt olmak üzere bu illerde de oranların görece olarak yüksek olduğunu gördüğümüz için, hâlihazırda 23 ilimizde erken yaşta evliliklerle ilgili eylem planlarımızı hazırladık ve uygulamaya devam ediyoruz” dedi. Ustaoğlu’nun sunumuna göre Afyon, Ardahan, Edirne ve Siirt dışında çocuk istismarının diğer kentlere göre daha yoğun olarak yaşandığı iller şöyle: İzmir, Antalya, Aksaray, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Maraş, Urfa, Antep, Kilis, Hatay, Mardin, Diyarbakır, Bitlis, Muş, Ağrı, Kars, Iğdır, Van.

Ustaoğlu, H.K.G'nin daha iyi korunması için yeni tedbirler aldıklarını da bildirdi. Ustaoğlu, “6284 sayılı Kanun kapsamında kimlik bilgi ve belgelerinin süresiz olarak değiştirilmesini sağladık” dedi.

SUÇ İŞLEMESELERDİ

Komisyonda anneleri ile birlikte cezaevine girmek zorunda kalan 0-6 yaş grubu çocukların durumu da gündeme geldi. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, bu duruma dikkat çekerek, “Aslında bu cezaevlerindeki çocuklarla ilgili durum bir çocuk istismarı… Anneleriyle birlikte kalan çok fazla çocuk var. Mesela 0-6 yaş çocuklar anneleriyle kalıyor… Çocuklar cezaevinde kalmasın, buna mecbur olmasın” dedi. Kerestecioğlu’nun bu sözlerine karşı çıkan MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk ise “Keşke suç işlemese annesi, babası. Annesi çocuğu düşünüyorsa suç işlemesin” diye konuştu. Öztürk'ün sözlerine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

MHP ETKİNLİĞİ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de devlet koruması altındaki 200 çocuğun geçen yıl Ankara Çocuk Evleri Sitesi Müdürü Fahri Ertekin’in talimatıyla MHP’nin etkinliğine götürüldüğünü anımsattı. Uygulamayı eleştiren Emir’e karşı çıkan MHP’li Metin Nurullah Sazak ise “Çocuklara değişiklik oluyor. Çocukların sahibi misin? Murat Bey, nasıl siyaset yapıyorsunuz ya?” yanıtını verdi. Emir ve diğer muhalefet milletvekilleri, Sazak’ın bu sözlerine karşı çıktı.

***

13 BİN 839 ÇOCUK EVLENDİRİLDİ

Kadının Statüsü Genel Müdürü Ustaoğlu sunumunda zorla evlendirilen çocukların sayılarını da paylaştı. Ustaoğlu’nun sunumuna göre 2021 yılında 700 erkek çocuğuna karşılık 13 bin 139 kız çocuğu ‘evlendirildi.’ 2021’de zorla evlendirilen çocukların toplamı 13 bin 839 olarak kayıtlara geçti.