Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Cem Şimşek'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada, Şimşek'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Cem Şimşek'e 11 ay 20 gün hapis cezası

Evrensel gazetesi Haber Müdürü Cem Şimşek'in “Alman karikatüristler Erdoğan’ı fena çizdi” başlıklı haber nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla yargılandığı dava bugün görüldü. Şimşek'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Evrensel'de yer alan habere göre; Bakırköy 27. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Cem Şimşek'in avukatı Devrim Avcı ve müşteki avukatı hazır bulundu.

Gazetenin avukatı Devrim Avcı, Şimşek'in basın özgürlüğü kapsamında Alman karikatüristlerin çizdiği karikatürü paylaştığını ve suçun yasal unsurları oluşmadığından müvekkilinin beraatını talep etti.

Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak görev yaptığı dönemde yayımlanan "Alman karikatüristler Erdoğan’ı fena çizdi" başlıklı haber nedeniyle Cem Şimşek'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret suçunu işlediğini iddia eden hakim, 11 ay 20 gün hapis cezası kararı verdi, ceza ertelendi.

AVCI: "BASIN KANUNUN ARKASINDAN DOLAŞILIYOR"

Karar sonrası konuşan Avukat Devrim Avcı, davanın 2015 yılında yayımlanmış bir haber nedeniyle açıldığını hatırlatarak 6 yıl sonra ceza verilmesini eleştirdi. Soruşturmanın gazetedeki haber değil, gazetenin internet sitesindeki haber üzerinden yapılmasını basın kanununun arkasından dolaşmak olarak niteleyen Avcı, “Günlük yayın yapan gazetenin her gün savcılıkta incelenmesine rağmen biz haberi internette gördük hemen suç duyurusunda bulunduk gibi bir uygulama söz konusu maalesef” dedi. Karikatürlerin başka mecralarda da yayımlandığını söyleyen Avcı, “Her ne kadar siyasilerin alkışlar kadar kendilerine yönelik sert eleştirileri de kabul etmesi gerektiğine dair var olan Yargıtay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları varsa da hakimler bu kararları uygulamıyor. Verilen karara karşı tüm itiraz yollarına başvuracağız” dedi.

ŞİMŞEK: "GERÇEĞİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Duruşma sonrası kararı değerlendiren Haber Müdürü Cem Şimşek ise Alman karikatüristlerin gazetemizde yayımlanan eserleri üzerine verilen bu cezanın düşünce ve ifade özgürlüğünü engellemeye dönük bir sansür kararı olduğunu ifade etti. "AKP’nin IŞİD politikasını eleştiren karikatürlerin ceza gerekçesi yapılması, bugün neyin karartılmak istendiğini gösteriyor" diyen Şimşek, “Bu hapis cezası kararı, son dönemlerde gazetemize uygulanan ilan ambargosundan, ambargo yokmuşçasına verilen ilan kesme cezalarından, hukuksuz tekzip ve erişim engeli kararlarından bağımsız değildir. Gerçekleri susturmayı amaçlayan bu baskılara karşı nasıl gazeteciliği sürdürdüysek yarın da görünenin ardındaki gerçekleri yazmaya devam edeceğiz” dedi.