Ekonomik krize karşı erken seçim çağrısıyla Mersin’de düzenlenen mitingde konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan’ın istifa etmesine gerek yok, onu göndereceğiz. Geliyor gelmekte olan” dedi.

Ey Saray, geliyor gelmekte olan

Abidin YAĞMUR

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) artan yoksulluğa, ekonomik krize, sosyal adaletsizliğe karşı erken seçim talebiyle başlattığı “Milletin Sesi” mitinglerinin ilki dün Mersin’de yapıldı. Binlerce yurttaşın katıldığı mitingde konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının öncesinde “halk kürsüsü” kuruldu. Çiftçi, atanamayan öğretmen, esnaf ve üniversite mezunu işsiz yurttaşlar, kürsüde sorunlarını anlattı. “Bizim kitabımızda umutsuzluk yok” diyerek sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, “Umutsuzluğa yer yok bütün sorunları çözeceğim. Onun istifa etmesine gerek yok onu göndereceğiz, edeple göndereceğiz. Geliyor gelmekte olan ama birileri de gidecek ve göndereceğiz onları” dedi.


DUVARLARINIZ VIZ GELİR

Önceki gün Türkiye İstatistik Kurumu’nu ziyaret etmek isteyen, ancak randevu verilmeyen Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili “TÜİK’e gittim. Enflasyon açıkladılar ya Allah aşkına şu noktaya geldim. Ya bunlar devletin memuru mu sarayın memuru mu? Sizin eşiniz çoluk çocuğunuz alışveriş yapmıyor mu, elektrik, su, doğalgaz faturasına bakmıyor mu, ekmek alırken görmüyor mu bunlar? Talimat gelmiş indireceksiniz! Neden gittim? TÜİK’in rakamları üzerinden emeklinin, asgari ücretin memurun aylığını belirliyorlar, yani milyonlarla vatandaşın aylığını düşük rakamlar üzerinden belirlemeye çalışıyorlar. Onlar yıllık yüzde 21, hocalar diyor ki yüz 58. Hangisi doğru! Eli kalem tutanlar aklı başında olanlar bir yerden talimat almayanlar doğru rakamları söylüyorlar. Şunu bütün emeklilerin, bütün asgari ücretlilerin bütün memurların bilmesini isterim. Ben sizin hakkınızı savunmak için gittim. Kapı duvar. İlk bir yere giderken önümüze duvar ördüler. Sanıyorlar ki o duvar bizi esir alacak. Mersinlilerin huzurunda açık ve net söylüyorum, sizin duvarlarınız vız gelir bize. Vesayet diye bağırıyorlardı değil mi, bütün dünya gördü vesayetin ne olduğunu. Sarayın emrine giren memurlar devletin memuru değildir artık” ifadelerini kullandı.

“Bir dikta yönetimini sandıkta al aşağı edeceğiz” diye konuşan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizlerin desteğiyle iktidar olacağım. İlk bir hafta içinde çiftçinin bankalara olan, tarım kredi kooperatiflerine olan borçların faizlerini sıfırlayacağız. Aynı şeyi esnaflar için de yapacağız. Bankalardan ya da kooperatiflerden alınan kredilerin faizlerini sıfırlayacağız. Bütün Türkiye’ye bütün gençlere sesleniyorum bir yıl içinde yurt sorununu çözeceğim. Atama bekleyen öğretmenler, engelliler, kadro açığı olan sağlık çalışanları, EYT’liler hiç meraklanmayın. Saray ve şürekâsı duysun. Rüşvet alanları, uyuşturucu baronlarıyla kol kola gezenleri, onların uçaklarına binenleri, paralarını alanları devlet kadrolarında yaşatmayacağız. Milyonlarca gencimiz işsizken, beş yerden, altı yerden maaş alan düzeni sonlandıracağım. İstanbul Sözleşmesi’ni bir hafta içinde tekrar yürürlüğe koyacağız. Mısır’la barışacağız, Suriye’yle barışacağız, İsrail’le barışacağız, Libya’yla barışacağız. Değişim rüzgarları esiyor. Hangi duvarı örerlerse örsünler. Halkın şaha kalktığını göreceksiniz. Halkın adalet istediğini göreceksiniz. Halkın kavga değil, kucaklaşma istediğini göreceksiniz. Ey Saray duy diyeceğiz. Geliyor gelmekte olan diyeceğiz.”

***

Çiftçi, emekçi, işsiz kürsüden seslendi

CHP’nin mitinginde çiftçi, üniversite mezunu işsiz bir yurttaş ve esnaf da konuştu. Çiftçi Naile Uyanık, gübre, ilaç alamadıklarını belirterek, “Köylü aç. Eskiden bahçelerimizi sattık mı kızımızı oğlanımızı evlendiriyor, traktör alıyorduk. Şimdi bir çuval un alabiliyorsa köylü ona da şükretsin. Ne olursunuz yardım edin, Türkiye duy sesimi” dedi. PDR mezunu işsiz Ebru Akyürek ise “Çok zor şartlarda bu zamana kadar eğitim gördüm. 2 yıldır işsizim. 24-25 yaşında ailemin eline bakmak istemiyorum ama bakıyorum. Burada bütün atanamayan işsiz, emek veren bütün öğretmen arkadaşlarımın sesi olmak için buradayım” diye konuştu. Yenişehir’de esnaf Mesut Tur ise şöyle dedi: “Benim iki tane kız çocuğum var. 1.5 yaşındaki kızımın mamasını, bezini alamıyorum.” Atanamayan öğretmen Cennet Yünlü de “Artık içimizdeki çığlığı duyurmaya geldik” ifadelerini konuştu.