RES tehdidi altındaki Eybek Dağı’na tırmanan yaşam savunucuları, mücadelede kararlı olduklarını söylüyor. Doğa tutkunlarının diğer bir endişesi ise RES’lerden sonra dağda bir de madenlerin açılması

Eybek Dağı için mücadele sözü

DEMET SARGIN sargindemet@gmail.com @demetsrgn

Balıkesir Havran ilçesi Eybek Dağı’na Polat Enerji tarafından yapılmak istenen 75 adet RES tribününe karşı doğa sporu grupları talan tehdidi altındaki bu dağa tırmandı. Projenin yaratacağı doğa tahribatına dikkat çeken doğa sporcuları ve yaşam savunucuları yenilenebilir enerjiye karşı olmadıklarını ama yer seçiminin son derece yanlış olduğunu söylüyor.

Edremit Çevre Platformu (EEDÇEP) çağrısıyla farklı rotalarda hazır bulunan gruplar sabah saatlerinde dağa tırmanmaya başladı. Öğleden önce zirveye ulaşarak burada buluşan gruplar, proje alanına kuşbakışı bakarak tahribatın neler yaratabileceğini gözleriyle gördü. Dikkat çeken protestoya katılan gruplarla, projeye neden karşı çıktıklarını sorduk.

‘Eybek Dağı yanlış seçim’
♦ Körfez Doğa Sporları Erhan Çiftçi:
Ülkenin her tarafında termik santral bacalarının yükseldiği, derelerin kurutulduğu, nükleer santral projelerinin hayata geçirilmeye çalışıldığı bu dönemde, bizim ayak basmaya kıyamadığımız güzelim Eybek Dağı’na RES kurulmak isteniyor. Enerji ihtiyacı bahane edilerek onay verilen bu projeler, ekolojik dengeye ve canlı yaşamına zarar veriyor. Temiz enerji kaynağı gibi sunulan rüzgâr tribünleri, açılan devasa yollar, zeminindeki betonla, döşenen nakil hatlarıyla, çekilen tel örgülerle, ortaya çıkan manyetik kirlilik ve gürültü ile aslında hiç de masum görünmüyor. Bizler bu dağlara terlerini dökmüş, her karışını adımlamış dağcılar ve doğal yaşam savunucuları olarak Eybek Dağı’ndaki RES projelerine karşı çıkıyoruz. Eybek Dağı’nın rüzgâr enerjisi için yanlış yer seçimi olduğu bir gerçektir.

‘Çocuklarımıza bırakacağız’
♦ Kazdağı Tutkunları Kemal Yılmaz:

Bugün zor günlerin arifesindeki Eybek Dağı’nın yardımına geldik. Meşe, gürgen, kayın, karaçam, göknar, kestane ormanlarını barındıran, Havran, Edremit ve Yenice’nin köylerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan bir dağ burası. İnsanlığın çıkarları gereği yenilenebilir enerjiye dayalı enerji santrallarına karşı olmamakla beraber bu santralların yer seçimlerinin çevre, tarih ve topluma duyarlı bir şekilde yürütülmesi çok önemli. Biz çocuklarımıza Kazdağları’nı bırakacağız.

eybek-dagi-icin-mucadele-sozu-523849-1.



‘Amaç madene açmak mı?’
♦ Kazdağı Gezginleri Derneği Hıdır Bal:
Yenilenebilir de olsa öncelikle gerçek bir enerji ihtiyacı var mıdır yok mudur somut olarak tespit edilmeli Örneğin Enerji Bakanlığı’nın hiç yatırım yapılmasa bile 2024 yılına kadar şu anki kurulu güçlerin yetiğini söylüyor. Öte yandan RES yapılabilecek yüzlerce kıraç, susuz ve rüzgârı bol alan varken Kazdağları’nın kalbine yapılmasının kime ne faydası olabilir? Burada bizim aklımıza da doğal olarak ‘Eybek Dağı’nı RES’lerle santrallara açıp, vahşi yöntemlerle çıkarılan maden projelerine zemin mi hazırlanıyor?’ sorusu geliyor. Çünkü Kazdağları büyük bir maden kıskacı da altında. Eybek de mi bu tahribata kurban verilmek isteniyor?

Tarihi ve mitolojik zenginliği ile yüz yıllar boyu ilham kaynağı olmuş tanrıları bile bağrında barındırmış bu bin pınarlı İda’yı üç beş rantcıya teslim mi edeceğiz! Direnelim ki suyumuz ormanımız kuşlarımız yaşam alanlarımız bizde kalsın.

‘Sonuna dek mücadele edeceğiz’
♦ Kuzey Ege Trekking Grubu Mehmet Zeybek:

Hızla azalan ormanların sebebi sadece parayı sevenler. Bilinçli bir vatandaş olarak, ormanlardan çok yönlü yararlanma yanında tüm faydalarının, çocuklarımıza, gençlerimize ve özelliklere siyasilere çok detaylıca anlatılması gerektiğine inanıyorum. Bu koca yürekli doğaseverlerin Eybek Dağı’nı bu paragöz ve talancı şirketlere kaptırmayacağına bugünkü etkinlikte kani oldum. Tedbiri elden bırakmayıp, hep birlikte sonuna kadar mücadele etmek bizim için bir kutsal görevdir. Sözlerimi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu çarpıcı cümlesi ile bitirmek isterim: ‘Yeşili görmeyen gözler renk zevkinden yoksundur. Burayı öyle bir ağaçlandırın ki kör bir insan dahi yeşillikler içinde olduğunu anlasın’.

‘Bu yatırım gereksiz’
♦ Akçay Bisiklet Grubu (AKÇAYBİS) - Esma Elkan:
Bizler de pedal basarak değil doğa yürüyüşçü arkadaşlarımızla birlikte tırmanarak Kazdağları’nın Eybek Dağı zirvesinde. Çevreye duyarlı tüm doğa sporcuları, yaşam alanımızda yapılmak istenen RES’lere karşı birleştik. Bu gereksiz yatırımı istemiyoruz. Birileri para kazanacak diye, dağlarımızın talan edilmesine karşıyız. Doğamıza, suyumuza, toprağımıza dokunulmasını istemiyoruz. Direne direne RES’lere geçit vermeyeceğiz.