Anayasa Profesörü CHP’li Kaboğlu, parlamenter sistem taleplerinin artmasıyla Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladığını vurgulayarak, “Muhalefeti perdeleme çabasındalar” dedi.

Eylem planı tek adamlık hamlesi

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi, Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, insan hakları eylem planının AKP’nin ülkeyi yönetemediğinin itirafı olduğunu belirtti. CHP’li Kaboğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistemin son derece önemli bir hedef olduğunu vurguladı.

Muhalefetin parlamenter sistem taleplerini yükseltmesinin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı İnsan Hakları Eylem Planı’nını açıklamaya mecbur bıraktığını kaydeden CHP’li Kaboğlu, “AKP’nin sosyal devlet gereklerini gözetmeyen politikaları, yoksul halkın büyük kısmını açlık sınırının da altında indirdi. Zincirleme hak ihlallerine sebep olan iktidar, yeni sistem çağrılarını perdelemek için eylem planı açıkladı” dedi. Muhalefetin yeni Anayasa çalışmalarına ivme kazandırdığına dikkat çeken Kaboğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Erdoğan’ın ‘Şimdi yeni Anayasa vakti’ sözleri ile yaratılmak istenilen taktiksel ve yapmacık Anayasa gündemi, Türkiye’nin Anayasa sorunsalı üzerine doğru ve gerçek bilginin paylaşımını gerekli kılmaktadır.”

GÖSTERMELİK HAMLE

2017 Anayasa Değişikliği Referandumu’nun OHAL koşullarında gerçekleştiğini hatırlatan Kaboğlu şunları aktardı: “24 Haziran 2018 seçimlerinde de devlet olanakları kullanılarak OHAL koşullarında yürütülen çifte seçim kampanyası sonucu kurulan tek kişi yönetimi, Türkiye’yi kurumsal bakımdan bir çıkmaza sürükledi. ‘1921 Anayasası ruhu’ söylemi ile ortaya atılan görüşler, tartışma eksenini amaç dışına kaydırma vesilesi olarak görüldü. Özellikle laikliği sorgulayıcı ve federasyon çağrışımlı görüşler, iktidardakilerin 1921 Anayasası’nı kendi bekalarına alet etme çabalarından başka bir anlam taşımamaktadır.”

AKP’nin birçok hak ihlalinin baş müsebbibi olduğunu ifade eden Kaboğlu sözlerini şöyle noktaladı: “2 Mart günü, AKP’nin, keyfî ve otoriter hukuksuzluk sisteminin bekası adına zaman zaman yaptığı göstermelik ve gündem değiştirici reform çıkışlarına, açıklanan ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ ile bir yenisi eklendi. AKP, MHP ittifakıyla çıkarılan yasalar ve Cumhurbaşkanı Kararnameleri, sistematik şekilde Anayasa’yı ve özellikle de temel hak ve özgürlüklere ilişkin amir maddelerini ihlal etmektedir.”