Ocak ayındaki ataması ardından istifa çağrılarına olumsuz yanıt veren kayyum rektör Melih Bulu, bir gece yarısı kararıyla görevinden alındı. Direniş Bulu’nun öngördüğü gibi 6 ayda bitmedi, Bulu 6. ayın sonunda ‘geldiği gibi gitti.’

‘Eylemler 6 ayda biter’ diyen Melih Bulu, 6. ayın sonunda görevden alındı: Boğaziçi Direnişi’nde neler oldu?

Öğrenci ve akademisyenlerin protestoları için "6 ayda biter" diyen Prof. Melih Bulu, 7. ayında Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevinden alındı.

Melih Bulu, 2 Ocak 2021’de bir gece kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmıştı.

Bulu'nun göreve atanmasının ardından, rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenci ve akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi'nde protesto gösterileri düzenlenmeye başladı.

eylemler-6-ayda-biter-diyen-melih-bulu-6-ayin-sonunda-gorevden-alindi-bogazici-direnisi-nde-neler-oldu-899351-1.

2 Ocak itibariyle başlayan protestolara diğer üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından da destekler geldi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri her iş günü saat 12'de sırtlarını Rektörlük binasına dönerek atanmış Melih Bulu'yu protesto etti ve Bulu'nun istifasını talep etti.

Başlayan protesto gösterilerine polisin müdahalesi de sert oldu. Onlarca öğrenci darp edilerek gözaltına alındı. Öğrencilerin evine gece baskınları yapıldı. Gözaltı listelerine yeni isimler eklendi. Uzun süren gözaltı sürelerini art arda gelen cezalar takip etti. Bazı öğrenciler elektronik kelepçe takılarak ev hapsine çarptırıldı.

eylemler-6-ayda-biter-diyen-melih-bulu-6-ayin-sonunda-gorevden-alindi-bogazici-direnisi-nde-neler-oldu-899357-1.

Devam eden eylemlerin önüne geçebilmek için “salgın” bahane edildi ve gösteriler yasaklandı. Valiliğin açıklamasına rağmen öğrenciler, polis barikatlarını yıkarak girdikleri okullarında eylemlerini sürdürdü.

Eylemler sürerken Melih Bulu’yla çalışmak istemeyen akademisyenler yöneticilikten istifa ediyordu. İstifa edenin yerine de kimse gelmek istemedi.

Şubat ayında da yine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi'ne Hukuk Fakültesi ve İletişim fakülteleri kurulacağı duyuruldu.

Haberin ardından Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanına yazdıkları açık mektupla kurulacak pes etmeyeceklerinin mesajını verdi:

“…Kendi atadığınız rektörü okulda tutacak gücünüz olmadığı için, yeni kurulacak fakültelerle, şişirme kadrolarla ayakta tutmaya çalışmak da pek yüreklice bir tutum olmasa gerek”

“…Bizi size koşulsuz itaat edenlerle karıştırmayın. Siz padişah değilsiniz, biz de tebaanız değiliz. Ama madem yürek demişsiniz kısaca ona da cevap verelim. Bizim hiçbir dokunulmazlığımız yok! Sizse 19 senedir bir dokunulmazlık zırhının altında esip gürlüyorsunuz.”

eylemler-6-ayda-biter-diyen-melih-bulu-6-ayin-sonunda-gorevden-alindi-bogazici-direnisi-nde-neler-oldu-899359-1.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilerin direnişini eleştirirken bu sefer hedefe Prof. Dr. Ayşe Buğra'yı koydu:

"Osman Kavala denilen Soros temsilcisi olan kişinin karısı da Boğaziçi Üniversitesi'nde bu provokatörlerin içerisinde yer alan bir kadındır."

Bulu’nun atanmasının üzerinden 2,5 ay geçmişken Boğaziçi Üniversitesi'nde 12 öğrenci LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları için gözaltına alındı. Öğrenciler ertesi gün çıkarıldıkları mahkemede adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Eylemlerin 4’üncü ayında Melih Bulu için yeni bir görevlendirme yapıldı. Bulu, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan İletişim Fakültesi'ne vekaleten dekan olarak atandı.

2 Temmuz itibariyle 180. gününü dolduran akademisyen ve öğrenciler her gün üstün Ergüder meydanında rektörlüğe sırtlarına dönerek “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” eylemlerini devam ettirdiler.

eylemler-6-ayda-biter-diyen-melih-bulu-6-ayin-sonunda-gorevden-alindi-bogazici-direnisi-nde-neler-oldu-899358-1.

6 aydır direnişlerini devam eden Boğaziçili akademisyenler rektörlüğün "sağlık ve güvenlik risklerini" gerekçe gösterdiği kararla kampüslere giriş ve çıkışları 3 Temmuz'dan 5 Temmuz 2021 Pazartesi gününe kadar kısıtlamıştı. Tepki göstermek için kampüse giden akademisyenler, güvenlik görevlileri tarafından kampüse alınmadı.

Akademisyenler, haklarının gasp edildiğini, TCK'nın 117, 154, 112 ve 119. maddelerinin ihlal edildiğini söyleyerek suç duyurusunda bulundu.

Eylemlerin 7’inci ayında bir gece yarısı atamasıyla gelen Melih Bulu, bir gece yarısı kararıyla görevden alındı.

Bulu’nun iletişim fakültesindeki “vekaleten” dekanlık görevi ise şu an devam ediyor.