Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışması yürüten Oxford Üniversitesi'nden yeni bir açıklama geldi. Prof. Adrian Hill, "Daha önce Eylül ayına kadar etkili bir aşı geliştirme ihtimalinin yüzde 80 olduğunu söylemiştik. Ancak şimdi yüzde 50 hiç sonuç alamama ihtimali var" dedi

"Eylül ayına yüzde 80 hazır" diyen Oxford aşı ekibi: İhtimal yüzde 50'ye düştü

Dış Haberler Servisi

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşı geliştirme çalışması yürüten Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsünden yeni bir açıklama daha geldi. İngiltere'de koronavirüs enfeksiyon oranındaki düşüşün, aşının başarılı olup olmadığını kanıtlamayı giderek zorlaştırdığı belirtildi.

Sunday Telegraph'a konuşan Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü Direktörü Prof. Adrian Hill, "hem zamana karşı hem de kaybolmakta olan virüse karşı bir yarış içinde olduklarını" belirtti. Hill, "Daha önce Eylül ayına kadar etkili bir aşı geliştirme ihtimalinin yüzde 80 olduğunu söylemiştik. Ancak şimdi yüzde 50 hiç sonuç alamama ihtimali var" şeklinde konuştu.

Aşı testine katılmaya gönüllü olan 10 bin kişi içinde 50 kişiden az kişinin virüse yakalanma ihtimali beklediğini söyleyen Hill, bu ihtimal 20'den aza düşerse, sonuçların anlamlı olmayacağını belirtti. Hill, "Covid'in en azından kısa bir süre daha bizimle kalmasını istediğimiz garip bir durumdayız" diyerek denemelerin sağlıklı sonuç vermesi için toplumda enfeksiyon oranının belli bir düzeyde olması gerektiğini vurguladı.

Oxford'un bu aşı denemesi, ekibin sorumlularından Prof. Sarah Gilbert'in "Aşının Eylül ayına kadar hazır olacağından yüzde 80 eminim" ifadesiyle gündeme oturmuştu.

Ayrıca Reuters, en iddialı aşı çalışmalarından biri olarak gösterilen bu çalışmanın klinik denemelerinin Temmuz ayında Moderna'nın denemeleriyle birleştirileceğini bildirdi.