Eylülde caz rüzgârı

Murat Tırpan

İKSV tarafından her yıl düzenlenen ve yaz günlerini cazla renklendiren İstanbul Caz Festivali bu kez 1-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Müziğin iyileştiriciliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz ortada.

Bu yıl “Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün Tülay German’a verileceği şenlikte kaçırılmaması gereken konserleri derledik.


FESTİVALİN YILDIZI GRAMMY’Lİ KİDJO

Angelique Kidjo: 6 Eylül Pazartesi 21.30, The Marmara Esma Sultan Yalısı

Dört Grammy sahibi Kidjo tartışmasız festivalin yıldızı. Afrika kültürünün tüm dinamik, eğlenceli ve elbette sanatsal öğelerini üzerinde taşıyan eğlenceli ve çok güçlü bir sanatçı. Müziğin enternasyonalliğinin, birleştiriciliğinin gerçek bir simgesi. Kidjo’yu oyuncu olarak, film müzikleri bestecisi ve yazar olarak da tanıyoruz. Wele wele şarkısını FIFA 2007 soundtrackinde bile dinlemişliğimiz vardır.

eylulde-caz-ruzgari-917380-1.



Benin’li şarkıcıyı Time dergisi "Afrika'nın baş divası" olarak adlandırmıştı. Diva’mız akıcı olarak konuştu beş ayrı dille şarkılarını söylerken zamanında "Batonga" şarkısında kendi uydurduğu bir dili kullanarak bizleri şaşırtmıştı.

Daha önce de ülkemizde ağırladığımız Kidjo artık daha bir olgun ve kariyerli. Kesinlikle kaçırılmamanızı önereceğimiz konserden önce özellikle Sting’in konuk sanatçı olarak katıldı geçenlerde çıkan Mother Nature adlı şarkıyı ve etkileyici klibini de mutlaka görün derim.


KLASİK HİT ŞARKILAR CAZ FORMUNDA

Kenan Doğulu: 15 Eylül Çarşamba 21.00, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

eylulde-caz-ruzgari-917381-1.


Kenan Doğulu’nun İhtimaller projesini daha önce dinlemiştik, bu projede Doğulu klasik hitlerini caz formunda düzenleyerek bizlere sunmuştu. Bu gayet inceliklik projede şarkıların zaman zaman orjinallerinden daha keyifli hale geldiğini söylemek gerek. Doğulu’nun en son yaptığı TutarBuMaya adlı şarkıyı ve klibi gördükten sonra keşke hep İhtimaller gibi işler yapsa diyoruz.


COVERLAR KAÇMAZ

Karsu: 20 Eylül Pazartesi 21.00, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

eylulde-caz-ruzgari-917382-1.



Öte yandan Karsu 2006 yılında kaybettiğimiz ünlü Türk plak şirketi yapımcısı Ahmet Ertegün’ün izinden giderek onun sanatçılarının şarkılarını yorumladığı bir projeyle karşımızda. Bu sanatçılar arasında Ray Charles, Aretha Franklin,Led Zeppelin, The Rolling Stones gibi devler mevcut. Karsu’nun yetenekleri parmakları ve etkileyici sesiyle yaptığı coverlar kaçmaz.


FAVARİLERDE İTALYA HAVASI

eylulde-caz-ruzgari-917383-1.

Stefano Di Battista: 14 Eylül Salı 19.45, Sultan Park - Swissotel The Bosphorus

İtalya’da çok iyi tanınan ve yavaş yavaş dünya sahnesinde görmeye başladığımız Battista benim özel favorilerimden biri. Dört adet Charlie Parker yorumu içeren Parker's Mood adlı albümü özel bir iştir. Downbeat dergisinin yaptığı 2003 yılı en iyiler anketinde soprano saksofon klasmanında bir numara olduktan sonra daha görünür hale gelen Battista cazdan klasik müziğe kadar geniş bir alanda müzik yapmakta. Özellikle yolu orkestra şefi ve trompetçi, film müziklerinden iyi bildiğimiz Ennio Morricone ile kesiştiğinde ondan çok etkilendi, hatta yeni çıkardığı on iki parçalık Morricone Stories albümünü de ona adadı. Bu noktada hemen albümden bir Good Bad Ugly yorumu dinlemenizi öneririm. Battista çok özel bir müzisyen ve festivalde onu Ferit Odman öncülüğündeki beşliyle izlemek keyifli olacak.


DİNAMİZM BAŞROLDE

Melike Şahin: 8 Eylül Çarşamba 21.15, Göztepe Özgürlük Parkı Sahnesi

Festival sahnesinde çok sevdiğimiz Mabel Matiz de var elbette ama burada özellikle yeni çıkan albümüyle bir kez daha gönlümüzü kazanan Melike Şahin’e yer ayırdık. Uzun yıllar Baba Zula’nın solisti olarak tanıdığımız Şahin, ünlü yönetmen Tony Gatlif’in Djam / Aman Doktor filminin soundtrack'i için şarkılar seslendirerek kendini kanıtlamış ve filmin dünya prömiyerinde Cannes Film Festivali’nde unutulmaz bir konser vermişti. Aman Doktor performansını unamayız.

Özellikle canlı performanslarda sahnenin tozunu attırdığını bildiğimiz Şahin’in konserinin festivalin en dinamik performanslarından biri olacağı aşikâr.