EYT düzenlemesinin açıklanmasının ardından gözler, "EYT'de emekli maaşı nasıl hesaplanır", "EYT'de ilk maaş ne zaman bağlanacak?" gibi sorulara çevrildi. Peki maaş hesaplaması nasıl yapılır, ilk maaş ne zaman ödenecek? Detaylar haberimizde.

EYT'de emekli maaşı nasıl hesaplanır, ilk maaş ne zaman bağlanacak?
Fotoğraf: Depophotos

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yeni düzenlemede yaş sınırı konulmayacağını, hizmet süresi ve prim gününü tamamlayan Eylül 1999 girişli 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkı kazanacağını açıkladı. Düzenleme, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın herkes için geçerli olacak.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından EYT'liler için emekli maaşının hesaplanması ve maaş bağlanması konular gündeme geldi.

EYT'de emekli maaşı nasıl hesaplanır? EYT'de ilk maaş ne zaman bağlanacak? Bloomberght, EYT ile ilgili merak edilenleri derledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) internet sitesinde 'Emekli olursam ne kadar maaş alırım' uygulamasını erişime açtı. Emekli maaşı hesaplanırken çalışma günü, prim ödemesi gibi bir çok kritere bakılıyor. SGK'nın internet sitesinde maaş ve emeklilik zamanı bilgileriyle birlikte, kesinlik içermeden emekli olduğunuzda alacağınız maaşı belirtiyor.

4A EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasına girditen sonra, T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi bilgilerinin girilmesi gerekiyor.

Bilgiler girildikten sonra sorgula butonuna basılarak emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor.

Hesaplama için buraya tıklayın.

4B EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

uyg.sgk.gov.tr adresinde 4B emekli maaşı hesaplama sayfasına girilip, TC Kimlik numarası, kurum ve güvenlik kodu yazılarak emeklilik maaşı hesaplanabiliyor.

Hesaplama için buraya tıklayın.

4C EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ sayfasına girince, doğum tarihi, cinsiyet,4A çalışma süresi, başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinin girilmesi isteniyor.

Hizmet türünü seçtikten sonra altta bulunan hesapla butonuna basılıyor ve emeklilik hesaplaması yapılıyor.

Hesaplama için buraya tıklayın.

İLK EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN ÖDENECEK?

EYT ile ilgili yasa teklifi önce TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, ardından da Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşacak.

Teklifte tartışmalı düzenlemelerin olmaması halinde iktidar ve muhalefetin işbirliği ile kısa süre içinde görüşmelerin tamamlanıp yasalaşması bekleniyor.

Yasa Ocak ayında yürürlüğe girerse yaş dışında 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlükte olan emeklilik koşullarını yerine getirmiş olanlar aynı ay dilekçe verebilecekler.

Emeklilik dilekçesini Ocak ayının 1’inde vermek ile 31’inde vermek arasında bir fark bulunmuyor. Ocak ayında dilekçe verenler 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere emekli aylığı almaya başlayacaklar. Yığılmadan dolayı emekli aylığı bağlama işlemleri uzun sürse bile 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere emekli aylığı farkını alabilecekler

KİMLER EMEKLİ OLABİLECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ayrımı yapmaksızın 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayan ve yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren herkesin emekli olacağını açıkladı.

Çalışma statüsü itibarıyla yaş koşulu dışında tamamlanması gereken emeklilik koşulları şöyle:

SSK (4/1-a):

Kadın 20, erkek 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü.

BAĞ – KUR (4/1-b):

Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.

EMEKLİ SANDIĞI (4/1-c)

Kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) hizmet.

Söz konusu koşulları tamamlamış olanlar, yasa çıktığı andan itibaren hemen emeklilik dilekçesi verebilecekler. Henüz tamamlamamış olanlar ise tamamladıkları tarihte emekli olma hakkına kavuşacaklar.