Erdoğan’ın 3 yıl önceki sözleriyle ters düşerek seçim yatırımına dönüştürdüğü EYT düzenlemesinden faydalanarak emeklilik hakkını kullanmak isteyen yurttaşlar, prim günlerini hesaplatmak, askerlik ve doğum borçlanması için dilekçe vermek, hizmet döküm güncellemesi yapmak için sosyal güvenlik merkezleri önünde sıraya girdi.

EYT izdihamı başladı: Hangi işlemler yapılıyor?
Fotoğraflar: AA

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 yıl önceki sözleriyle çelişerek seçimler yaklaşırken emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yapılan düzenlemeyi açıklamasının ardından yurttaşlar, bugün İstanbul'daki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binaları önünde yoğunluk oluşturdu.

EYT düzenlemesinden faydalanarak emeklilik hakkını kullanmak isteyen yüzlerce kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren ilçelerdeki SGK binalarına gelmeye başladı.

AA’nın aktardığına göre prim günlerini hesaplatmak, askerlik ve doğum borçlanması için dilekçe vermek ve hizmet döküm güncellemesi yapmak isteyen yurttaşlar, ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezleri önünde sıraya girdi.

Polis ekipleri de yoğunluğun yaşandığı ilçelerdeki SGK binalarının önüne gelerek önlem aldı.

DİLEKÇELER DOLDURULDU

Ümraniye Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuran yurttaşlar, bina önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bazı insanlar bahçedeki masalarda, bankların üzerinde, araçların cam ve kaportalarında borçlanma dilekçe formlarını doldurdu.

SGK binası önünde bekleyen Yücel Çeştepe ise yoğunluktan yakınarak, EYT'lilerin yıllardır seslerini duyurmaya çalıştığını söyledi.

“ASKERLİK BORÇLANMASI YAPACAĞIM”

Beşiktaş Sosyal Güvenlik Merkezi önünde sabah erken saatlerden itibaren gelenler, işlemlerini yaptırmak için bina önünde sıraya girdi.

Sırada bekleyen Mahmut Dönmez, 7,5 yıl kadar erken emekli olacağını dile getirdi.Biraz gün eksiğinin olduğunu anlatan Dönmez, “Askerlik borçlanması yapacağım” ifadelerini kullandı.

Doğum borçlanması yapmak için merkeze gelen Semra Şahin de “Sabah 08.30'dan beri kuyruktayız. Emekliliğe bir yılım kaldı. Onu ödemek için buradayım” diye konuştu.

“YILLARDAN BERİ MAĞDURİYETİMİZDİ”

Bağcılar Sosyal Güvenlik Merkezi önünde sıraya girenler uzun sıra oluşturdu. Zabıta ekipleri yoğunluğun yaşandığı binanın çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Doğum borçlanması dilekçesi vermek için sırada beklediğini söyleyen Kezban Çendik, “Yıllardan beri mağduriyetimizdi. Dört gözle bekliyorduk, mağduriyetimiz giderildi” dedi.

Uzun süredir sırada beklediğini belirten Bişar Yerli, “Allah nasip ederse beklediğimize değecek. Erken girişim var ama primim az. Yaş sınırı da kalktı, bizim için iyi oldu. Evrakımızı teslim edeceğiz” diye konuştu.

“BU NORMALDE BİZİM HAKKIMIZDI”

Kuyrukta bekleyen Rıza Barış, DHA’ya yaptığı açıklamada, “Askerlik borçlanmamı ödemek için geldim. 15 ay askerlik yaptım 450 gün ediyor. 1998 yılında girdiğim için borçlanmamı ödediğimde emekli olabiliyorum” dedi.

Askerlik borçlanmasını yatırmak için gelen Ergün Çakmak “Tam 550 gün eksiğim var. 550 gün askerliğim var. Onu ödeyeceğim. Bu normalde bizim hakkımızdı. Sabah 08.15'ten beri buradayız” diye konuştu.

1 buçuk saattir kuyrukta bekleyen Yılmaz Şengör ise “İşimizi inşallah bugün halledebileceğiz bu kuyruğa rağmen. Benim 25 yıldan eksiğim var. O yüzden askerlik borçlanmamı ödeyeceğim. Bizim için yılbaşı hediyesi oldu. Açıklama dün yapıldığı için bugün aşırı bir kuyruk var” ifadelerini kullandı.

EYT SORUNU NASIL DOĞDU?

EYT sorunu, 1999’da kabul edilen 4447 Sayılı Kanun ile ortaya çıktı. BirGün yazarı Aziz Çelik, EYT sorunuyla ilgili şu satırları kaleme almıştı:

“8 Eylül 1999 tarihine kadar SSK kapsamındaki kadın işçiler için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim ödeme gün sayısı emeklilik için yeterliydi. 8 Eylül 1999’dan sonra kadınlarda 40-56 arası, erkeklerde ise 44-58 arası değişen yaş koşulu ve 5000 ile 5975 gün arası değişen prim gün sayısı koşulu getirildi. Böylece kadın sigortalılar iki ile 18 yıl, erkek sigortalılar ise bir ile 15 yıl arasında emeklilikte yaşa takıldılar. 1 Eylül 1999’da işe giren bir erkek işçi, eski sistemde 2024 yılında emekli olabilecekken, emekliliğinin 15 yıl sonraya, 2038 yılına, 1999 yılında işe giren bir kadın işçi 2019’da emekli olabilecekken emekliliğinin 18 yıl gecikmesi ve 2037’ye sarkması EYT konusunun özüdür. EYT’lilerin bir bölümü (yaklaşık 1 ile 10 yıl arasında yaşa takılanlar) gecikmeli olsa da bugüne kadar emekli oldu. Halen 1 ile 15 yıl arasında yaşa takılan yaklaşık 4,5-5 milyon çalışan EYT’li var.”

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 yıl önce EYT’lileri hedef almış ve bu sorunun çözülmesine karşı olduğunu ifade etmişti. Erdoğan, 16 Kasım 2019'da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Topkapı kampüsünde düzenlenen Fatih, Silivri, Topkapı ve Zeytinburnu sosyal güvenlik merkezleri toplu açılış töreninde şunları söylemişti:

“Tutturmuş erken emeklilik, İskandinav ülkelerinin çoğu bu yöntemle battı. Niye erken emeklilik, ne zaman emekli olacaksa o zaman olsun. Hak ettiği parayı alsın. Bu hesap yanlış hesaptır, seçim kaybetsek de ben bu işte yokum. Biz bunu politik hesaplarla yapmayız ve yapmayacağız da. Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yola asla teşvik etmeyin.”