EYT SYDD Başkanı Özüpak, sorunun çözümü için Finlandiya modelinin düşünüldüğüne dair yetkili mercilerce yapılmış tek bir açıklamanın olmadığını belirterek, medyada çıkan haberlere tepki gösterdi. “İnsanların umutlarıyla oynuyorlar” diyen Özüpak, bu modelin Türkiye şartlarında uygulanamayacağını da vurguladı.

EYT'lilerden Finlandiya modeli haberlerine tepki: Umutlarımızla oynamayın!


Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), 8 Eylül 1999’da çıkarılan yasayla gasp edilen emeklilik hakları için mücadelelerini kararlılıkla sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT’lilerin durumuyla ilgili Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Vedat Bilgin’i görevlendirmesi, yüz binlerce mağdur yurttaşı umutlandırdı. Öte yandan medyada EYT sorununa çözüm olarak Finlandiya modelinin düşünüldüğüne ilişkin çok sayıda haber ve köşe yazısı yer aldı.

Bu model kısaca, belirlenen yaştan daha erken emekli olunduğunda aylıklarda bir miktar kesinti yapılması, bu kesintiyi kabul edenlere emeklilik aylığı bağlanması esasına dayanıyor. EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak ise Çankaya Köşkü’nde Prof. Dr. Vedat Bilgin ile yaptıkları görüşmede Finlandiya modeli vb formüllerin gündeme gelmediğini, hiçbir yetkili merciden de bu yönde bir açıklamanın gelmediğini belirtiyor.

İNSANLARIN UMUTLARIYLA OYNUYORLAR

Özüpak, BirGün’e yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Maalesef EYT ne zaman gündem olsa, ne zaman görüşmelerde bulunup sesini yükseltse çeşitli kanallarda bu tarz haberler yayımlanıyor. Yok Finlandiya modeli, yok kalan süreden indirim yapılacağı, falanca tarihe kadar olanların emekli olacağı gibi birçok farklı söylemde bulunuyorlar. Oysa hiçbir şekilde böyle bir açıklama yok yetkili mercilerden. İnsanların umutlarıyla oynuyorlar.”

Finlandiya modelinin Türkiye şartlarında kabul edilebilir bir yanının olmadığını da vurgulayan Özüpak, “Bu modelde ‘Emekliliğe kaç sene varsa ona göre kesinti uygulanacak’ deniyor. Bizim maaşlarımız zaten tabiri caizse kuş misali. Asgari ücret 2 bin 20 lira iken bize bin lira, bin 500 lira maaş bağlanıyor. Şimdi emekliliğine 8-10 yılı kalan arkadaşlarımız, 25 yıl verdikleri emeğin, alın terinin karşılığı olarak 300-500 lira almaya razı mı olacak?” diye sordu.

AYLIK BAĞLAMA ORANLARI DÜZELTİLMELİ

Özüpak, emeklilik konusunda yaş kadar aylık bağlama oranlarının da kendilerini mağdur ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Vedat Bilgin ile 5 Eylül’de yaptıkları görüşmede, bu oranların acilen düzeltilmesini istediklerini aktaran Özüpak, “Düşünün, diyelim ki yaş mağduriyeti giderildi. Türkiye koşullarında bin-bin 500 lira maaşla geçinmek mümkün mü? Bu ne demek? Ölene dek çalışmak zorundasın demek. Zaten bu nedenle her beş emekliden dördü çalışıyor. Emin olun, o çalışmayan bir kişi de 1999 öncesi emekli olan kişidir. Biz insanca yaşanabilir bir maaşla emekli olmak istiyoruz” diye konuştu.

UMUTLARIMIZ YEŞERDİ, MÜCADELEYE DEVAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimatın kendilerini umutlandırdığını dile getiren Özüpak, şöyle devam etti: “Bu talimatı vererek böyle bir mağduriyetin var olduğunu kabul etmiş oldu. Çünkü biz çığlığız, bu toplumun ekonomik ve psikolojik savaş veren bir kesimiyiz. 45-50 yaş aralığında olgun, bilinçli bir kitleyiz. Endişelerimiz elbette var ama çocuk değiliz ki ağzımıza bir parmak bal sürülsün. Prof. Dr. Vedat Bilgin, Gazi Üniversitesi’nden hocamız; konunun özünü, yaşadığımız mağduriyeti iyi bilen birisi. Sorunun çözümü noktasında adil bir rapor hazırlayacağına inanıyoruz. Yapılacak çalışmanın sonunda haklarımızı iade edeceklerini umuyoruz.”

“Bu talimatla umutlarımız yeşermiş, kapı aralanmış durumda” diyen EYT SYDD Başkanı Gönül Boran Özüpak, gasp edilen emeklilik haklarını geri alana dek mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.