Unutulmaya yüz tutmuş binlerce ezgiyi gün yüzüne çıkaran Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’ın yaşamını yitirmesi müzik dünyasını yasa boğdu. Müzik camiasının önemli isimleri, Saltık’ın ölümünün ardından “Müzik dünyası belleğini kaybetti” dedi.

Ezgilerin dünyası belleğini kaybetti

Yaren ÇOLAK

Sadece ülkenin değil dünyanın dört bir tarafında unutulmaya yüz tutmuş eserleri derleyerek gün yüzüne çıkaran Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’ın ölümü müzik camiasını yasa boğdu. Dostları ölümünün ardından onu anlattı.

MÜZİK, MİRASI ONA BORÇLU

Ada Müzik'in sahibi Bülent Forta, "Türkiye’deki tüm halklar, kültür, kültürel miras, Anadolu’nun o müzik mirası Hasan Saltık’a borçlu. Müzik kültürü olarak bir birikim sağlayabildiysek bunda Hasan Saltık, önemli rol oynadı. Bunun yanı sıra çok fazla yapıta, çok önemli prodüksiyona da imza atmış bir değerdi. Hepimiz büyük üzüntü duyduk" dedi. Hasan Saltık'ın müzik camiasının, Türkiye kültür hayatının çok önemli şahsiyetlerinden biri olduğunu kaydeden Forta şöyle konuştu: "Sadece Kalan Müzik’le sınırlı düşünmeyin, Türkiye’deki müzik kültürünü açığa çıkartabilecek, bu konuda çeşitli yayınlar ve desteklerle kendini ifade etmiş bir arkadaşımızdı. Onun ötesinde bizim çok yakın bir dostumuzdu. Türkiye’nin müzikle ilgili, kültürle ilgili yapılanma açısından en önemli isimlerinden biri. Büyük bir boşluk, nasıl doldurulacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Gerçekten bu erken ölüm hepimizi çok büyük bir üzüntüye sevk etti.”

YERİ DOLDURULAMAYACAK

Yaptığı çalışmalarla Hasan Saltık’ın müzik dünyasına büyük katkılar yaptığının altını çizen müzik Yazarı Murat Meriç, “Memleket müziğine en çok hizmet etmiş isim. Bugüne kadar yaptığı her şey buna dahil. Türkiye’nin herhangi bir döneminde bir kültür bakanından çok daha fazla iş yaptı. Sadece Kalan Müzik içerisinde topladıkları bile yeterli. Memleketin tüm dillerini, seslerini, renklerini aynı çatı altında toplamayı başardı” diye konuştu.

Kalan Müzik’in önemine dikkat çeken Müzisyen Zülfü Livaneli şu ifadeleri kullandı: “Toplumsal bellek sorunumuzu çözmek için çalışan, zihnimizi, kültürümüzü zenginleştiren önemli bir yapımcıydı. Yokluğu hep hissedilecek. Ben de Hasan’ın ani ölümü ile hem bir dost, hem de yakın bir dost kaybetmenin üzüntüsü içindeyim.”

ÇOK DEĞERLİ ŞEYLER KATTI

Moğollar’ın kurucusu müzisyen Cahit Berkay: “Hasan’ın arşiv geliştirme yönü çok güçlüydü. Hasan’ın var olanları ya da var olmuş olanları gün yüzüne çıkarmış olmasının yanı sıra müzik dünyasına kazandırdıkları da çok değerli. Bunlardan biri Aynur Doğan, biri de Kazım Koyuncu. Hasan onların ilk albümlerindeki parçaların prodüktörü ve yapımcısıydı. Hasan aynı zamanda benim çok yakın dostumdur. Hasan, barışçı ve dost canlısıdır. O yüzden de çok seveni var. Maalesef bu erken kayıpla da herkes gördü. İnanmak istemiyorum, inanasım gelmiyor.”

YOL GÖSTERENDİ

Müzisyen Selçuk Balcı ise, “Büyük bir müzik insanını, ağabeyi, dostu kaybettim. 'Albüm hazır mı moruk?' sorusu kulağımda çınlayacak hep. 2011’den bu yana yoldaştı, arkadaştı, yol gösterendi bana. Yeri asla dolmayacak Hasan abinin” dedi.

BUGÜN DEFNEDİLECEK

Hasan Saltık, önceki akşam saatlerinde otomobiliyle Yalıkavak’tan Bodrum yönüne seyir halindeyken Değirmenler mevkiinde aniden fenalaşarak hastaneye kaldırılmış ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

***

Hasan Saltık kimdir?

Hasan Saltık, 1964 yılında Dersim'de dünyaya geldi. 1992’de Kalan Müzik'i kurdu. Kalan Müzik, unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtları elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği eserleri yayımladı. Pomaklardan Tahtacılara, Sadettin Kaynak’tan Münir Nurettin Selçuk’a, Hafız Yaşar’dan Muharrem Ertaş’a, Neyzen Tevfik’ten Âşık Veysel’e uzanan bir arşiv malzemesini yayımladı.

57 yaşında yaşamını yitiren Saltık’ın cenaze töreni bugün saat 13.00’te Kartal Cemevi’nde yapılacak. Saltık, İstanbul’da toprağa verilecek.