Ezhel maraton koşuyor

Ezhel’in Almanya’daki Türk rap camiasının önemli ve çok dinlenen isimlerinden biri olan Ufo361 ile yaptığı yeni albümü ‘Lights Out’ geçen hafta dijital servislere düştü. Albümden ilk single olan ‘Wir Sind Kral’ ise geçen ay paylaşılmıştı. ‘Wir Sind Kral’ bu yıl en severek dinlediğim şarkılardan biri. Alışılmış bir Ezhel şarkısı değil, farklı bir söz dizilimi kullanılıyor şarkıda. Kısa, hatta o kadar kısa ki tadı damağınızda kalıyor.

Ezhel herhangi bir sebep yüzünden Berlin’e gitmiş olabilir. Ama Ezhel’in sanatsal bir hayali var, bunu biliyorum. Bu hayalinin ilk meyvelerini toplamaya başladı. Ufo361 ile yaptığı albüm bunun başlangıç çizgisi olmuş. Almanca bilmediğim için Ufo361’in sözlerine derinlemesine bakamıyorum. Şimdilik Ezhel’in sözlerini inceliyorum.

Ezhel şarkılarda açık ve net bir biçimde gurbetten bahsetmiyor. Fakat duyduğu hasreti ilk dinlememde bile fark ettim ben.

Baştan söyleyeyim autotune’u bol vokal olayına sıcak bakmasam da ‘Lights Out’ sound olarak bir bütün. Ezhel’in ses tonunda ve sözlerinde gerçekten hüznünü duydum. 'Fallen'da “Düş görürken düştüm aşağıya” cümlesi etkileyici işlenmiş.

Albümde çok sıkı bir Mode XL göndermesi var, dinleyip kendiniz bulun ben sürprizi bozmayayım. Fakat genel olarak Ezhel lirikal olarak bu albümde kendini pek göstermemiş, belki müziğin ardında kaldı belki başka bir şey hedefledi, bunu bilmem mümkün değil. Ama Ezhel’in lirikal yeteneği bundan çok daha fazlası. Ve bu yeteneği en fazla 1 yıl içinde kendi albümünde göreceğimizden eminim.

Geçen cumartesi akşam Volkswagen Arena’da Ezhel için gelmiş tam 6500 biletli izleyici vardı. Bu rakamı memlekette satabilen kimse yok neredeyse. Ezhel inanılmaz bir şeyi başardı. ‘Geceler’, ‘İyi Bil’ ve ‘Pavyon’da herkes nasıl coştu diyeceğim, ama insanların coşmadığı bir şarkı da pek yoktu hani. Murda ile sahne enerjileri çok iyiydi, birlikte söyledikleri single’ları ‘Aya’ biter bitmez bir kez daha istendi.

Tek tek şarkıları yazmayacağım ama şunu söyleyebilirim: Kitle Ezhel’i, Ezhel de onları çok özlemiş. Konserdeki ışık sistemine bayıldım fakat şarkı aralarında ciddi boşluklar var bana kalırsa. Ezhel’in her şarkıda koşup zıpladığını ve sürekli rap yaptığını düşünürsek boşlukların nefesini toparlama boşluğu olduğunu anlayabiliriz. Fakat bu aradaki süreler grubun şahane davulcusu Mehmet Bilal tarafından çalınan groove bir beat veya DJ Artz ve Bugy’nin yapacağı birkaç DJ numarasıyla doldurulabilir. Ezhel, Berlin’deki yeni albüm sürecinde biraz spora da giderse fena olmaz gibi geliyor bana. Sahnede 20’den fazla şarkıda durmadan coşan bir yıldızın kendine yapacağı en büyük yatırımlardan biri bu olacaktır bana kalırsa. Çünkü o sürekli üreterek bir maraton koşucusu olduğunu kanıtladı.