Hiphop nedir ne değildir’i Ankara’da öğrendi. Yıllarca ufak sahnelerde sahne aldı. İki hafta önceyse Ezhel’i Volkswagen Arena’da devasa bir sahnede canlı izledik. Tam anlamıyla “nereden nereye” diyebileceğimiz bir gelişim örneği

Ezhel: Nereden nereye

Ezhel’i uzun zamandır takip ediyor yakın çevremden pek çok kişi. Ais Ezhel olarak sahnelerdeydi eskiden. İlk izlediğim zamanı hatırlıyorum da reggae gırtlağı, uzun dreadlock saçlarıyla hakikaten iyi bir sahne figürüydü. Bu seferse işin rengi değişti.

Son 1 yıl içinde Ezhel’i yakın markaja aldığımı okuyucularım ve çevrem biliyor. Müptezhel albümü çıktığı anda Motto Müzik Youtube kanalında karşıma alıp hikâyesini dinlemiştim. Bilardo oynayıp çay içerken anlatmıştı geçmişini. İki hafta önce 14 Nisan’da Volkwagen Arena’da Live başlığı altında bir konser verdi. Aga B, Kamufle’den sonra sahneye çıktı. Her konser arasında memleketin sıkı beatmaker’larından DJ Artz sahne aldı. Ezhel’in sahnesine ise İstanbul Trip, Aga B ve Harun Tekin gibi isimler konuk oldu. Bu konserin büyüklüğünü sahneyi görünce anladım. Devasa bir catwalk, çok büyük bir sahne ve sahne kenarlarında dev ekranlar. Bu kadar yeni bir sanatçının bu kadar büyük bir sahnenin altına girmesinden iki sonuç çıkar genelde ya sahneyi yıkar geçer ya altında kalır. Sonucunda neler olduğunu yazı sonunda söyleyeceğim.

DJ Artz programa başladığında neler çalacağını iyi biliyordum, teknik aksaklıklardan canı sıkılsa da milleti hareketlendirmeyi bildi. Genellikle güncel hiphop, trap ve urban örneklere yer verdi. Sonrasında sahneye Aga B çıktı. Dinlerken vurdumduymaz haline tav olduğum Aga B’nin o sakin sakin hali bir türlü halledilemeyen ses sorunları içinde biraz kayboldu lakin solo gitarın ve davulun sesi Aga B’yi bastırdı. Evet, sahnede en sert rock’ı yapan ekip Aga Bando’ydu fakat Aga B’nin anlattıklarını dinleyemeyeceksem mevzunun pek anlamı yok. Bunun dışında Aga Bando çok keyifle izlenebilecek bir rock/rap performansı sunuyor. Sahne karizmasına filan diyecek lafım yok, adam sahnede ateş, ekip de taş gibi çalıyor. Aga B sonrası sahne Kamufle’ye kaldı. Kamufle’yi çok uzun zamandır sahnede izliyorum. Son 1-2 konserdeki performansıyla ne derece iyi şarkıcı olduğunu gösteriyor. Ne kadar iyi bir rapçi olduğunu zaten herkes biliyor, burada önemli olan detay iyi şarkıcılığı. Detone olmuyor, bastığı notalarda hata yok. Grubuyla uyumu çok iyi. Kamufle’nin konserinde catwalk’un hakkını vererek kullanmaması yüzünden kendi kendime çok söylensem de konserin ilk 4-5 şarkı geçince yavaş yavaş adım atmaya başladı catwalk’ta. Ezhel için mekana gelen pek çok kişiye kendini çok iyi tanıttı, anlattı. Bu açıdan bakıldığında Kamufle bu gecenin kazananı oldu. Üç kez mikrofonu bozulsa da -pili bittiğini sonradan öğrendim-, kulak içi kulaklığı kesildiği için catwalk’ta istediği şovu yapamasa da -sebebi kendisinden öğrendim- çok başarılı bir performansa imza attı. Kamufle’nin yere sağlam basan ama naif bir duruşu var. Kendisi tam bir Arap atı izlenimi veriyor, sonradan açılıp yarış kazanan.

ezhel-nereden-nereye-456388-1.
Fotoğraf: Merve Berfu

“Tadını çıkarıyorum”
Görsel bir şov ile sahne aldı Ezhel. Alo ile girmeden önce dev ekranlar ve mekanın ortasındaki reklam panosu yanınca büyük bir şeyin geleceğini anladık. Maalesef görsel şov çok aceleye gelmişti ve keşke sadece sahnede çekilenler yansıtılsa dedim içimden. Ezhel Alo ile sahneye çıktı ve gözlerine inanamadığı her halinden belliydi. İlk kez böyle büyük bir sahnede bu kadar çok insan karşısına çıktı ama iyi idare etti. Ses sıkıntısı Ezhel’de de devam etti. Yeni sahne ekibi mükemmele yakın performans gösterdi özellikle Ezhel’in yeni davulcusu Mehmet Bilal müthiş bir rap davulcusuymuş, hemen radarıma aldım, şimdiye kadar Türkiye’de gördüğüm en iyi groove yapan davulculardan biri oldu gözümde. Ezhel performansındaki en büyük problem şarkı aralarındaki uzun sessiz boşluklardı. Dolayısıyla kitlenin havaya girmesi biraz zor oldu. Şarkıların genellikle orta tempolu oluşu da bunu biraz etkiledi. Tam bir yaz hiti olan ‘İmkansızım’ ve Aga B ortaklığıyla söylenen ‘Ateşi Yak’ gibi şarkılarda hakikaten ateşlendi millet. Harun Tekin sahneye çıktığında ‘Bir Derdim Var’ çalınmaya başlandı. Mor ve Ötesi’nden ‘Bir Derdim Var’ ve Ezhel’in Ais Ezhel döneminden ‘3 Gün’ şarkısı iç içe güzelce geçti. Sahneye İstanbul Trip’in çıktığı an insanların tüm gün hiphop dinlemesi sebebiyle yorgunluğun baş gösterdiği anlara denk geliyor. Ses sıkıntısı sahneye çıkan İstanbul Trip’in de tüm seslerinin birbirine geçirince gerçekten zorlandığımı hissettim. Yalnız sesler pırıl pırıl olsaydı İstanbul Trip’in hızlı ritimleri herkesi ateşlerdi. Ezhel bu küçük aradan sonra tekrar çıkınca DJ Artz’ın İşin Mutfağı albümündeki bomba parçası Pavyon ve sonrasında Küvet ile milleti tekrar coşturdu. Buradaki sound’un da inanılmaz bas olması üzdü. Yani merak ettiğim şu: bu kadar saat boyunca bir ses sorunu nasıl çözülemez? Neyse ki gençler enerjik ve sinirlerini belli etmiyorlar. Son yorumum sahnede sürekli Ezhel’in dibinde bir kameranın olmasıydı. Pek çok konserde kayıt yapılsa da hiçbirinde izleyici, şarkıcı yerine kameramanı izlemiyor, bunun bir ayarı olmalıydı. Gelelim son yorumuma. Kamufle gecenin kazananı demiştim. Sakın Ezhel bekleneni vermedi sanılmasın. Ezhel için oraya gelenler ondan zaten iyi olacağından emindi. Kamufle’yi ise tanımayan çok insan vardıç Kamufle kendini tanımayan çok çok büyük bir kitleyi dans ettirmeyi bildi. Bu yüzden kazanan o. Ezhel’in yolunun artık daha da açık olduğundan bahsetmeye gerek yok. Kuliste Ezhel ile konuşurken daha 1 yıl öncesini hatırlattığımda söyledikleri ruhunu yansıtıyor: ”Abi tadını çıkarıyorum.”