Bundan altı yıl önce kendi topraklarında IŞİD katliamına maruz kalan Ezidilerin acısı hâlâ taze. Katliamın yıldönümünde yapılan anma törenlerinde IŞİD’in kaçırdığı Ezidilerin akıbeti soruldu.

Ezidi Katliamı lanetlendi

Dış Haberler Servisi

IŞİD’in altı yıl önce Ezidilerin yerleşim birimleri olan Irak’ın Şengal bölgesine saldırdığı ve çoğu erkek 7 binden fazla kişiyi katlettiği, 5 bin kadar çocuk ve kadını kaçırdığı katliamın yıldönümü için dün anma törenleri düzenlendi. Kendi toprakları dışında 230 bin nüfus ile en çok Ezidi’nin yaşadığı Almanya’da kayıp Ezidiler için uluslararası kampanya başlatılması çağrısı yapıldı.

Almanya Ezidiler Merkez Konseyi Başkanı Dr.İrfan Ortaç, Deutsche Welle’e verdiği demeçte, kaçırılan ve kaybolan Ezidilere ilişkin bilgi verdi. “2014’ten bu yana hala 2 bin 600 kişi kayıp. Bunlardan tespit edilebildiği kadarıyla 720’si çocuk ve bu kişilerin akıbeti hala bilinmiyor” diyen Ortaç, hala zaman zaman Türkiye, Irak, Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerinde izini sürebildikleri kayıpları bulmaya çabaladıklarını kaydetti.

HALA CEZALANDIRILMADI

Almanya da dahil bu zamana dek hiçbir ülkenin ele geçirilen IŞİD’lileri Ezidi katliamıyla ilgili yargılamadığna dikkat çeken Ortaç, Ezidi halkının kayıp yakınlarını, kemiklerinin tesadüfen bulunmasıyla keşfedilen toplu mezarlarda aradığını ve bunun büyük acı verdiğini söyledi.

KAMPLARDA YAŞIYORLAR

Tehdit Edilen Halklar Topluluğu isimli oluşum da Ezidilere daha fazla koruma ve destek sunulmasını talep etti. Kuruluşun uzmanlarından Lina Stotz, “Yüz binlerce Ezidi hala mülteci kamplarında yaşamakta ve köyüne dönmeyi beklemekte. Ancak bu dönüş hala çok tehlikeli. IŞİD bölgede hala aktif” diye konuştu.

HDK Halklar ve İnançlar Meclisi de katliamın yıldönümünde anma mesajı paylaştı. Mesajda, “IŞİD tarafından gerçekleştirilen bu barbarca saldırı, büyük bir insani dram, vicdani tahribat ve yıkım ile neticelendi. Mezopotamya’da kadim ve meskun bir topluluk olan Ezidilerin binlercesi rehin alındı, yüz binlercesi ana yurdunu terk etmeye zorlandı. Yaşanan katliamdan sonra binlerce kadın kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirildi” vurgusu yapıldı.