Ankara’nın ABD’ye yaptığı 40 adet F-16 başvurusunu değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Türkeş “Bu talebin karşılığı yok. Ankara ABD’ye ‘sizin yanınızdayım mesajı vermeye çalışıyor” dedi.

F-16, ABD’ye ‘yanınızdayız’ mesajı

Sercan SİNECAN

Ankara’nın ABD Başkanı Joe Biden ile Erdoğan’ın 30 Ekim’de yapacağı görüşme öncesi Washington’dan F-16 talebinde bulunmasının yankıları sürüyor. Bu talep ABD ile yakınlaşma için bir ‘siyasi rüşvet’ olarak yorumlanırken Biden’ın Kongre’ye gönderdiği yazıda TSK’nin Suriye’deki varlığına ilişkin kullandığı “Türkiye’nin varlığı IŞİD ile mücadeleye zarar veriyor” çıkışı da gelişmelere başka bir boyut kazandırdı.

Ankara’dan Biden’ın açıklamasına tepkiler gelirken bunun yanı sıra yandaş medyada da ABD’nin Suriye’de PYD’ye kalkan olduğuna yönelik haberler yayımlandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Türkeş gelişmeleri BirGün’e değerlendirdi.

Mustafa Türkeş, “ABD’nin kesinlikle satmayacağı bir şey hakkında Türkiye’nin talepte bulunması tuhaf bir durum” diyen Türkeş şu ifadeleri kullandı: “Biden görüşmesi öncesi ‘bakın ben sizin yanınızdayım’ mesajı vermeye çalışıyor Amerika’ya. Karşılığı olacak bir şey değil. Silah satışı oradaki tüccarlara cazip gelebilir. Ama tüm kapitalist sistemlerde silah sanayisini devlet finanse eder. Dolaysıyla Amerikan siyah sanayiini de devlet finanse ediyor. O açıdan bakınca gözden çıkardığı bir yönetimi ne kadar silahlandırmak ister emin değilim.”

EMPERYALİZM BÖYLEDİR

Türkeş, Biden’ın Suriye’ye ilişkin açıklamasını ise şu şekilde yorumladı: “ABD Suriye’nin kuzeyinde Kürtlere bir otonom sağlanırsa çekilirim diyor. Şu anda zaten uzatma yaptılar dolayısıyla henüz bir çekilme söz konusu değil. Orada bir otonom Kürt devleti oluşturma çabası devam ediyor. Bunu Suriye içerisinde nasıl konumlandıracak, önemli olan o. Şunu diyor ABD: ‘Ben Türkiye’deki yönetimle bunu pazarlık konusu yapmam’. Türkiye –ABD ilişkileri açısından bu yeni bir durum değil. Baştan beri Biden yönetimi ile aralarında bir mesafe var. Beni istediğim formül bu; buna evet dediğin noktada da senle iş yaparım mesajı veriyor. Emperyalizm dediğin de böyle bir şeydir zaten.”

f-16-abd-ye-yaninizdayiz-mesaji-930586-1.
Prof. Dr. Mustafa Türkeş - ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi


“Emperyalizm geçmişte nasıl biçimlendirdi” diyen Türkeş şöyle devam etti: “Türkiye’de en büyük yanılgılardan biri şu andaki iktidarın başta demokratik projesi varmış da bunu ABD desteklemiş gibi okunmasıdır. Bu yanlış bir okuma. Baştan itibaren iktidarın projesi liberal ve İslamcıları bir araya getiren bir hegemonya projesi oldu. Bunu artık sürdüremiyorlar. AKP bunu sürdüremiyor bu da ABD’nin işine gelmiyor. Kendi formuna uygun iktidarlar istiyor. ABD için bütün düzen partileri aynıdır. A partisi B partisi fark etmez.”

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD'nin Suriye kararnamesini uzatması ve Türkiye açıklamalarına yanıt verdi. Çavuşoğlu, "PKK ile YPG arasında hiçbir farkın olmadığını çok iyi biliyorlar. Bu terör örgütüne çok iyi destek veriyorlar. Bu ABD kanunlarına göre suç. Burada bulunma amacının da DEAŞ ile mücadele olmadığını biliyoruz. DEAŞ ile mücadele eden dünyadaki tek ordu bizim ordumuz” ifadesini kullandı.

Ankara’nın 40 adet F-16 savaş uçağı ve var olan yaklaşık 80 uçak için modernizasyon kiti satın alma talebiyle ABD’ye başvurduğu ortaya çıkmıştı. Pentagon yetkilileri ise "Kongre’ye gelene kadar yorum yok" demişti.