MSB, ABD'de yapılan askeri heyetler arasındaki toplantıya ilişkin, "ABD'deki askeri heyetler arasındaki toplantı olumlu ve yapıcı bir ortamda geçti" açıklanmasında bulundu.

F-16 talebi görüşülmüştü | MSB: ABD'deki toplantı olumlu geçti

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ABD'de yapılan askeri heyetler arasındaki toplantının olumlu ve yapıcı bir ortamda geçtiğini, müteakip toplantının Türkiye'de yapılması konusunda mutabık kalındığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye-ABD Savunma Bakanlıkları arasında Yüksek Düzeyli Savunma Grup Toplantısı'nın Washington'da icra edildiği belirtildi.

Türkiye’nin ABD’den yeni F-16 savaş uçakları almasının da konuşulduğu toplantıya ilişkin açıklamada görüşmeye yönelik, "Olumlu ve yapıcı bir ortamda geçen toplantıda askeri heyetler arasında ikili ve bölgesel savunma güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Müteakip toplantının Türkiye’de yapılması konusunda mutabık kalındı" ifadeleri kullanıldı.

ABD VE TÜRKİYE ARASINDA F-16 GÖRÜŞMELERİ

ABD, Temmuz 2019 itibariyle Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alınması gerekçesiyle Türkiye’yi, F-35 askeri uçak programından çıkarmıştı. Yaşanan krizin ardından Türkiye’nin ABD’ye ödenen para karşılığında yeni F-16 uçakları alması gündeme gelmişti.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün (16 Kasım) ABD’nin F-35 askeri uçak projesinden Türkiye’yi çıkarması nedeniyle Washington’da, F-16 askeri uçak talebiyle ilgili müzakerelere devam edildiğini açıkladı.

Akar, bu sürecin olumsuz sonuçlanması halinde üstü kapalı olarak Türkiye’nin Rusya’dan S-57 uçağı satın alma gibi bir alternatifini işaret etti. "ABD’nin tavrının olumsuz olması durumunda Türkiye, içinde bulunduğu tehdit ortamında güvenliğini sağlayabilmek için zorunlu ve tabii olarak başka alternatifleri değerlendirmek durumunda kalacaktır" diyen Akar, "Bu ve benzeri sorunları görüşmek üzere temaslarımız sürmekte olup, şu anda da Bakanlığımızdan bir heyet ABD de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Akar’ın açıklamaları ABD’yle yürütülen müzakerelerde olumlu sonuç sağlanamazsa Türkiye’nin askeri uçak ihtiyacı konusunda Su-57 uçakları satın alımı yapılabileceği ihtimalini akıllara getirdi.