!f İstanbul için 10 öneri

16. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nin biletleri bugün satışa çıkıyor. Sinemaseverlerden yoğun ilgi görecek galalar bölümünü bir kenara bırakırsak, aşağıdaki 10 filmi kaçırmayın.

Dawson City: Donmuş Zaman/Dawson City: Frozen Time

‘Decasia’ ile akıllarımızı başımızdan alan yönetmen Bill Morrison, arşiv görüntüleriyle bir kez daha sinemasal bir büyü yaratıyor. Sigur Rós'dan Alex Somers'in müziklerini yaptığı ‘Dawson City: Donmuş Zaman’, ilk bilet alacaklarınızdan olsun.

Okulda Deniz Kazası / My Entire High School Sinking into the Sea

Bu yılki programın en özgün filmlerinden biri Dash Shaw'un animasyonu. 'Okulda Deniz Kazası'nın benzersiz bir görsel dünyası var. Ancak filme asıl hayat verense arkasında yine Shaw’un imzasının bulunduğu, yaratıcı fikirlerle dolu zeki senaryosu.

Paralel Evren / The Darkest Universe

İlk filmleri 'Kara Göl' (Black Pond) ile Bafta Ödülü'ne aday olmayı başaran Will Sharpe ve Tom Kingsley'in yeni filmleri sıradışı bir bilimkurgu komedi. Ben Wheatley tuhaflığında bir kara mizaha hazırlıklı olun.

The Fits

Anna Rose Holmer’in olağanüstü yönetmenliğiyle hafızalara kazınan ‘The Fits’, 2016’nın en iyi ilk filmlerinden biri. Holmer’in hikaye anlatımında kendine özgü bir estetik yakaladığı filmin eleştirel karnesi yıldızlı pekiyilerle dolu.

f-istanbul-icin-10-oneri-240918-1.

Annemin Gözleri / The Eyes of My Mother

Geçtiğimiz yıl Sundance Film Festivali’nde büyük bir çıkış yapan ‘Annemin Gözleri’, güçlü atmosferiyle dikkat çeken stilize bir korku filmi. Nicolas Pesce’nin ilk uzun metrajlı filminin gerçek yıldızı ise görüntü yönetmeni Zach Kuperstein.

Paravan Dünya/ Shadow World

Andrew Feinstein’in aynı isimli romanından yola çıkan belgesel, uluslararası silah ticaretinin perde arkasına bakıyor. Yönetmenlik koltuğunda ise 2009’da ‘Double Take’ ile dikkatleri çeken Johan Grimonprez bulunuyor.

Aşık Olamayan Adam/Aloys

İsviçreli yönetmen Tobias Nölle’nin daha bu ilk uzun metrajında sergilediği titiz yönetmenlik takdir toplamayı hak ediyor. Özgün hikayesiyle dikkat çeken film, festival programındaki pek çok hit filmden rol çalabilir.

Oasis: Supersonic

Bir grubun yükselişini anlatan sıkıcı müzik belgesellerinden biri daha diye düşünüyorsanız, bu grubun Oasis olduğunu hesaba katmıyorsunuz demektir. Gallagher kardeşler arasındaki küstahlık yarışları filmin enerjisini süpersonik seviyelere çıkartıyor. Yılın en eğlenceli müzik belgeseli.

Karanlık Çöktüğünde/ Dao Khanong

Taylandlı yönetmen Anocha Suwichakornpong’in ikinci filmi ‘Karanlık Çöktüğünde’ sıkı festival takipçilerinin kaçırmaması gereken çarpıcı bir yapım. Apichatpong Weerasethakul, Aditya Assarat gibi yönetmenlerin izinden giden film, programın en iyilerinden.

Park / Le Parc

Damien Manivel'in minimalist filmi, bir rüyayı andıran atmosferiyle akıllarda kalmakta zorlanmayan bir cevher. Cannes Film Festivali'nin ACID bölümünde prömiyerini yapan 'Park', iyi sinema yapmak için pek de fazla bir bütçeye gerek olmadığının kanıtı.