Mitsuba’da, sendikalı 9 işçinin kovulmasına karşı başlayan fabrika işgali 24 saatin ardından sona erdi. İşten atılan 9 işçi geri alınmayacak ama işçilerin tazminatları ödenecek. Ayrıca işveren sendikayı tanıyacak.

Fabrika işgalinde kısmi kazanım

Ali Eray Çevik

Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren Mitsuba otomotiv fabrikasında işçiler 9 arkadaşının sendikalı oldukları için işten çıkartılmasına karşı fabrikayı işgal ederek üretimi durdurdu. Arkadaşlarının işe iadesi ve toplu sözleşme isteyen 120 emekçiye fabrika dışından da onlarca emek dostu destek verdi.

Japonya merkezli otomotiv yan sanayi Mitsuba’da işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendi. Sendika’nın Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusu yaptığı sırada işveren 12 gün önce 5 işçiyi işten çıkardı. İşçiler fabrika önünde direnişe başladı. Çalışmaya devam eden işçiler de arkadaşlarına destek verdi. Bu kez işveren pazartesi günü 4 işçiyi daha direnişçilere destek verdiği için işten çıkardı. İşverenin bu son hamlesi 2 vardiya halinde çalışan işçilerin tamamının sabrını taşırdı.

Sınıf dayanışması güç verdi

Emekçiler pazartesi günü kendilerini fabrika içine kapatarak üretimi durdurdu. Sloganlarla sendika düşmanlığına karşı tepkiler gösterildi. Eylem gece vardiyasıyla devam etti. Dün ise tüm vardiyalar birleşerek direnişi büyüttü.

Fabrika içinde direniş devam ederken dışarıda da emek dostları bir araya gelmeye başladı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve sendika yönetimi de fabrikaya geldi. Sendika yönetimi, emek dostu onlarca kişi ve işten çıkarılan 9 işçi fabrika önündeki eylemlerine devam etti. Nakliyat-İş Sendikası da dayanışma için fabrika önüne geldi.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, eylemler kararlılıkla devam edince fabrika önüne geldi. Yavuz’un tarafların görüşmesi için arabulucu olmaya çalıştı.
Sendika tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kocaeli Valisi Seddar Yavuz tarafları Valiliğe davet etti. DİSK Genel Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu başkanlığında bir heyet işveren temsilcileri ile görüşmek üzere Kocaeli Valiliğine gitti. Şimdi üyemiz işçilerin ve sendikamızın beklediği: Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasaları ile ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmelerdeki en temel hak olan sendikalı çalışma hakkına saygı gösterilmesidir. Mitsuba Otomativ işçileri sendikalı çalışma hakkı için kararlılar. Bu hakka sahip çıkmayı sürdürüyorlar.”

Görüşmelerin ardından sendika işverenle buluştu. Yapılan pazarlığın ardından atılan işçilerin işe iade edilmese de tazminatlarının ödenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca işveren sendikayı fabrikada tanıyacağını ve toplu sözleşme masasına oturacağını belirtti.