Bursa’da sendikalı oldukları için mobbinge maruz bırakılan Bodo Bode işçileri, işten atılan arkadaşlarının işe geri alınması ve baskıların son bulması için üretimi durdurdu

Fabrika önünde çiftetelliye protesto: Bodo Bode işçisi şalter indirdi

Emek Servisi-İHA

Bursa’da otomotiv yan sanayi üretimi yapılan Bodo Boda Doğrusan fabrikasında Türk Metal’e üye olan 75 işçi, sendikadan istifaya zorlanmaları ve bazı arkadaşlarının işten atılması nedeniyle dün şalter indirdi. Üretimi durdurarak fabrika önünde toplanan işçiler, çiftetelli oynayarak patronu protesto etti.

İşçiler geçen ekim ayında Türk Metal’e üye olduktan sonra yoğun mobbing uygulamalarıyla karşılaştıklarını ve bazı arkadaşlarının işten atıldığını anlattı. İşçilerden Emin Şirin, “Anayasal hakkımızı kullanarak sendikaya üye olduk. Bunun üzerine işveren bize mobbing uygulamaya başladı ve işten atılan arkadaşlarımız oldu. Çoğu arkadaşımızın bölümleri, çalışma yerleri değiştirildi. Tuvalet süremiz kısıtlandı. Anayasal haklarımızı kullanmamıza izin vermediler. Biz de işten atılan arkadaşlarımızın geri dönmesi için greve gitme kararı aldık. İçeride üretim hattı tamamen durdu. İşten çıkarılan arkadaşlarımız geri dönene kadar bu eyleme devam edeceğiz” dedi.

TEK TEK ODAYA ÇEKTİLER

Bir diğer işçi Murat Aydın ise şunları söyledi: “5 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Sendikal faaliyetlerde bulunmak ve anayasal haklarımızı kullanabilmek için sendikaya üye olduk. Gereken sayıyı topladığımızda sanki birileri düğmeye bastı ve fabrikada baskılar artmaya başladı. Tek tek içeri çekilerek ‘Sendikaya üye misin, biz size güvenmiyoruz’ gibi ifadelerle karşılaştık. Bunun ardından 10 arkadaşımız işten çıkarıldı. Biz kendi haklarımızı ve işten çıkarılan arkadaşlarımızın haklarını savunmak için greve gittik. Biz haklarımızı alana kadar eyleme devam edeceğiz. Ben şirketimi seviyorum, hiçbir zaman işimden şikâyetçi olmadım. Ancak haklarımızı verene kadar bu grev bitmeyecek.”

İşçiler, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları attı.