Google Play Store
App Store
Fabrika yangınları neden önlenemiyor?

Fabrika yangınlarının ardı arkası kesilmiyor. İstanbul İftaiyesi’nin istatistiklerine göre 2018 yılının ocak ve haziran ayları arasında 78 fabrika yaşandı. Son 5 yılın verilerine göre bu sayı, 2017’den sonra görülmüş en yüksek sayı oldu. Bu yangınların bazılarında facianın eşiğinden dönüldü, çok sayıda işçi yanarak ya da dumandan etkilenerek yaralandı. Yangınlar sonucunda birçok fabrika kullanılamaz hale geldi.

Yalnızca İstanbul'da değil, pek çok ilde fabrika yangınları meydana geldi. Son olarak Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük fabrikalarından biri olan, 225 işçinin çalıştığı Kar-Yapı (Karsis) adlı dekoratif izolasyon ürünleri fabrikası, pazartesi günü çıkan yangında küle döndü, 20 işçi itfaiye ekiplerince kurtarılarak ölümden döndü.

Tekin Meclis'e taşıdı
Konuyu Meclis’e taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a “Fabrika yangınları neden önlenemiyor?” diye sordu.

Özellikle son bir yılda, başta İstanbul olmak üzere sanayi merkezi özelliği taşıyan illerde çıkan fabrika yangınlarının dikkat çekici boyutlara ulaştığına vurgu yapan Tekin, Bakan Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Her biri milli servet olan fabrikalarımızın yanarak yok olmasını kabullenmemiz mümkün değildir. Bu yangınların hangi sebeplerden kaynaklandığını doğru olarak tespit etmeniz gerekmektedir” dedi.

Tekin, Pekcan’a şu soruları yöneltti: “2017’den beri kaç fabrikada yangın ve patlama yaşandı, kaç yurttaşımız yaralandı, hayatını kaybetti? İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturan fabrika yangınları neden önlenemiyor? Eksiklikler neler? Yangınların kaçında, ‘Yangından Korunma Yönetmeliği’ne uygun davranılmadığı tespit edildi? Olası fabrika yangınlarına karşı il ve bölge bazında tehlikeli kimyasal maddeler içeren fabrikaların envanteri çıkarıldı mı? Bu yangınlara yönelik ne gibi acil durum planlarınız bulunuyor? Yangınlar sonucunda kapanan fabrikaların ekonomiye etkisi ne olacak?”