Temelini Erdoğan’ın attığı yerli otomobil fabrikasının yolunun 54 milyon TL harcanarak 2021’in ağustos ayında tamamlanacağı açıklandı, ancak yol inşaatı bir türlü bitmedi. Yolun yapımı için 57 milyon TL daha harcandı.

Fabrika yaptılar, yol yapamadılar
Yerli otomobil fabrikası için 22 milyar TL harcandığı açıklanmıştı. (Fotoğraf: TOGG)

İsmail ARI

Temelini 18 Temmuz 2020 tarihinde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı yerli otomobil fabrikasının yolları milyonlarca lira harcanmasına rağmen tamamlanamadı. Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulan yerli otomobil fabrikasının yollarının 2021 yılın ağustos ayında tamamlanacağı belirtilmişti. Ancak neredeyse bir yıl geçmesine rağmen tamamlanamadı. Yol inşaatının maliyeti ise ikiye katlandı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Bursa’daki yerli otomobil fabrikasının yolları için Karayolları Genel Müdürlüğü ilk ihaleyi 5 Ekim 2020’de düzenledi. Projenin ihalesi 53 milyon 813 bin TL’ye Tarmac Agrega Madencilik ve Yapı Sanayi Şirketi’ne verilerek yol çalışmasının 2021’in ağustos ayına kadar tamamlanması istendi.

MİLYONLAR HARCANDI AMA YOL BİTİRİLEMEDİ

Milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapılmıştı. Bu ihale maddesi, uzun yıllardır adrese teslim ihale olarak yorumlanıyor.

Ancak milyonlarca lira harcanmasına rağmen yol inşaatı belirtilen tarihte tamamlanamadı. Karayolları Genel Müdürlüğü, yolu tamamlayabilmek için ikmal inşaatı adı altında bir ihale daha düzenledi. Dün açıklanan ihale sonucuna göre, “Yerli Otomobil Fabrikası Bağlantı Yolu ile Engürücük Farklı Seviyeli Kavşağı İkmal Yapım İşi” balığıyla düzenlenen ihaleyle Sancar İnşaat Şirketi ile 57 milyon 39 bin TL’lik sözleşme imzalandı. İhale yine pazarlık usulüyle yapıldı. Böylece yerli otomobil fabrikasının yol inşaatının maliyeti ikiye katlanmış oldu. 53 milyon 813 bin TL’ye tamamlanması öngörülen yol projesi için kamunun kasasından yaklaşık 111 milyon TL harcanmış oldu. 24 Eylül 2020 tarihinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yerli otomobilin üretileceği tesise ulaşımı sağlayacak bağlantı yolu projeleri kapsamında, bazı taşınmazlar ve üzerindeki müştemilatın acele kamulaştırılmasına karar verilmişti.

ALTI ORTAK ÜRETECEK

Yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar, Kasım 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Bu amaçla Anadolu Grubu yüzde 19, BMC yüzde 19, Kök Grubu yüzde 19, Turkcell yüzde 19, Zorlu Holding yüzde 19 ve TOBB yüzde 5 hisseyle 25 Haziran 2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi (TOGG) kurdu.