Fabrikada keşfedildi dünya yıldızı oldu

Kültür Sanat Servisi

Efsane sinema sanatçısı Marilyn Monroe'nun ölümünün üzerinden 58 yıl geçti. 36 yıllık ömrüne ‘Niagara’, ‘Bazıları Sıcak Sever’, ‘Yaz Bekarı’ gibi onlarca film sığdıran Monroe, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük ikonlarından biri oldu.

Gerçek adıyla Norma Jeane Mortenson, 1 Haziran 1926’de Amerika'da dünyaya geldi. Komedi filmlerinde “aptal sarışın" karakterlerini oynamasıyla tanınan oyuncu, 20’nci yüzyılın en ünlü sinema yıldızlarından biriydi. Filmleri 1962'de öldükten sonra 200 milyon dolar hasılat elde etti.

Los Angeles'ta doğup büyüyen sanatçı, çocukluğunun çoğunu koruyucu aile evlerinde ve yetimhanede geçirdi ve on altı yaşında evlendi. 1944'te bir fabrikada çalışırken bir fotoğrafçıya tanıtıldı ve modellik kariyerine başladı. Bu çalışma, kısa süreli film sözleşmeleri yapmasına önayak oldu. Küçük rollerin ardından Genç Hissetmek ve Tehlikeli Oyun, İki Sevgi Arasında gibi filmlerinde rol alan popüler oyuncu olmayı başardı.

Marilyn Monroe, 1953 yılında üç filmde başrolde yer alarak en popüler Hollywood yıldızlarından biri oldu. 1956 yılında Otobüs Durağı'nda eleştirmenlerce övülen performansından ve MMP'nin 1957 yapımı Prens ve Şovkızı adındaki ilk bağımsız prodüksiyonunda yer almasından sonra, Bazıları Sıcak Sever'deki (1959) oyunculuğuyla ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında Altın Küre'yi kazandı. Son tamamladığı film dram türündeki Uygunsuzlar oldu. (1961).

Monroe madde bağımlılığı, depresyon ve anksiyete ile mücadele etti. Los Angeles'taki evinde aşırı dozda barbitürat kullanımından hayatını kaybetti. Ölümü resmi olarak aşırı dozda barbitürattan kaynaklanan muhtemel intihar olarak geçse de ölüm nedeni üzerine pek çok spekülasyon ortaya atıldı.