Bursa’da bir mobilya fabrikasında buhar kazanın patlaması sonucu 1 işçi canından olurken 4’ü ağır 6 işçi yaralandı. MMO İSİG Komisyonu Üyesi Güzey “Denetim olmayınca iş, işverenin inisiyatifine kalıyor. İşveren ise kâr marjını düşünerek hareket ettiği için bu gibi patlamalar yaşanıyor” dedi.

Fabrikada patlama: 1 işçi yaşamını yitirdi 4’ü ağır 6 yaralı

Bursa’nın İnegöl ilçesi Akhisar Mahallesi’nde faaliyet gösteren mobilya fabrikasında, dün saat 10.30 sıralarında buhar kazanı henüz bilinmeyen nedenle patladı. İhbar üzerine fabrikaya çok sayıda sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edilerek işçiler tahliye edildi. Ancak patlama nedeniyle enkaza dönen alanda bulunan 47 yaşındaki İlhan Doğan adlı işçi hayatını kaybetti. 4’ü ağır 6 işçi ise yaralandı.

Sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından işçiler İnegöl Devlet Hastanesi ile çevredeki özel hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri soruşturma başlattı.


Bakım düzenli yapılmalı

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi İSİG Komisyonu Üyesi Zafer Güzey, buhar kazanı patlamalarının genellikle kontrollerin yapılmaması ya da yetkili personel çalıştırılmaması durumunda yaşandığını belirtti. Güzey “Teknik bazı hataların yapılması bu tarz patlamalara neden olabilir. Ufak gibi görünen bir vananın kapalı bırakılması dahi büyük patlamalara neden olabilir. Bu nedenle de bu makineleri yetkili personelin kullanıyor olması oldukça önemli. Bakımlar yeterli ve düzenli yapılıyor olmalı” dedi.

Patlamaların nedeni kâr hırsı

İşyerinin yetkili kişilerce düzenli olarak denetlenmesi gerektiğine değinen Güzey şöyle konuştu: “Patlamanın hafta sonu yaşanması düşündürücü. Genellikle, özellikle salgın sürecinde hafta sonları kayıtdışı işçi çalıştıran işverenler oluyor. Makinenin de vasıfsız kişiler tarafından kullanılıyor olması bu sonuçları doğurabiliyor. Ancak tek başına operatör hatasına bağlamak doğru olmaz. Denetim mekanizması doğru işletilmeli ki bu tarz patlamalar yaşanmasın. Denetim olmayınca bu işverenin inisiyatifine kalıyor. İşveren ise kâr marjını düşünerek hareket ettiği için bu gibi patlamalar yaşanıyor. Yasal mevzuat yapılması gerekenleri söylüyor ancak periyodik kontroller yapılmıyor. Ayrıca periyodik kontrol yapmak da yetmez. Kontrollerden sonra tedbirlerin alınması, gerekliliklerin yerine getirilmesi lazım. Periyodik kontrol yapmadıysan zaten güvenliğin ilk tedbirlerinden birini almamış oluyorsun.”

***