Konya’da faaliyet gösteren Kentpar Otomotiv fabrikasında sendikalaştıktan sonra tazminatsız kovulan 140 işçi direnişlerini fabrika önüne taşıdı. Fabrika içindeki eylemleri polis zoruyla engellenen işçiler işe iade istiyor.

Fabrikadan zorla çıkarılan işçiler direnişlerini sokakta sürdürüyor

HABER MERKEZİ

Konya’da otomotiv tedarik sektöründe faaliyet gösteren Kentpar Otomotiv fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen 140 işçi tazminatsız kovulmalarının ardından başlattıkları direnişi 6’ncı gününde fabrika önüne taşıdı. 4 gün boyunca fabrika içerisinde direndikten sonra polis zoruyla dışarı çıkarılan işçiler sendikalı şekilde işe iade taleplerinde ısrarcı. Patron ise Çalışma Bakanlığı’nın sendikaya verdiği yetki tespit belgesine itiraz etti.

Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgın ve işçi Hamit Çetince BirGün’e konuştu. Ilgın, “Buradaki sorun Çalışma Bakanlığı’nın kendi verdiği kararın arkasında durmamasıdır” derken Çetince ise “Tek amacımız ve istediğimiz fabrikada sendikalı olarak çalışmak” diye konuştu.


Bakanlık kendinden emin değil

İşverenin Çalışma Bakanlığı’nın sendikaya verdiği yetki belgesini tanımadığına dikkat çeken Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgın, “Sermayenin genel taktiğidir bu. İşverene yasayla beraber 6 günlük bir itiraz süresi tanınmış. Burada yasanın ne kadar doğru olduğu tartışılır” ifadelerini kullandı. Bakanlığın sendikaya çoğunluğu sağlamasına rağmen işverene itiraz hakkı tanımasını eleştiren Ilgın “Buradaki sorun işverenin çoğunluğa itiraz etmesi değil. Bunun öncesinde bir yanlış var. Bu da bu ülkedeki çoğunluk tespitlerinde yapılan uygulamanın yanlışlığıdır” diye konuştu.

Ilgın “O zaman bu şu anlama geliyor ‘Ben devletim, benim verdiğim çoğunluk belgesince bu sendikanın burada toplu sözleşme yapma hakkı vardır’ diyorum ama kendi verdiğim kararı da tartıştırıyorum. Tezatlık burada” dedi. Yasada işverene tanınan itiraz hakkı kaldırılırsa sendikal faaliyetin önünde bir engel kalmayacağını aktaran Ilgın, “Bakanlığın esas kendi kayıtları üzerinden herhangi bir sendikaya toplu sözleşme yapabilir, sendikal faaliyet sürdürebilir çoğunluk belgesini veriyorsa buna işverenin itiraz hakkı olmamalı” diye konuştu.

Dün sabah saatlerinde işçilerin fabrika önünde direnişe devam ettiklerini hatırlatan Ilgın, “Biz haksız hukuksuz uygulamalarla işten atıldık. Biz anayasal hakkımızı kullandık ve biz anayasal hakkımıza sahip çıkacağız” dedi. Ilgın, “İşveren gelip ‘Ben işten attığım işçileri geri alıyorum. Burada da sendikayı tanıyorum’ dediği an biz işimize döner ve çalışmaya başlarız” ifadelerini kullandı.

Gerekirse Ankara’da yürüyeceğiz

Sendikalı olarak işe dönmek istediklerini belirten işçi Hamit Çetince “Bizim tek amacımız ve istediğimiz fabrikada sendikalı olarak çalışmak. İşveren batsın o olsun bu olsun diye bir isteğimiz yok biz sendikalı ve düzgün şartlar içerisinde çalışmak istiyoruz” dedi. İşlerini geri alabilmek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyleyen Çetince, “Biz burada anayasal hakkımızı kullandık, bu yüzden işten çıkarılamayız. Burada evine, ailesine bakan insanlar var. Biz ekmeğimizi istiyoruz” diye konuştu. İşlerini geri alana dek vazgeçmeyeceklerini belirten Çetince son olarak şunları söyledi: “Biz vazgeçmemekte kararlıyız. Gerekirse Ankara’da yürüyeceğiz, Konya’da yürüyeceğiz işimizi alana dek her yere gideceğiz. Fabrika önünden de ayrılmayı düşünmüyoruz çünkü biz kötü bir şey yapmıyoruz. Hakkını isteyen işçileriz biz.”