Tuzla sanayi bölgesinde bulunan bir fabrikada yangın sonrası meydana gelen patlamada 3 işçi yaşamını yitirdi 9 işçi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Fabrikalarda adı konmamış savaş

Emek Servisi

Tuzla sanayi bölgesinde bulunan bir fabrikada yangın sonrası meydana gelen patlamada 3 işçi yaşamını yitirdi 9 işçi yaralandı. Fabrika enkaza dönerken çevresinde bulunan birçok araç ve bina da ciddi hasar gördü.

Emekçilerin en önemli mücadele günlerinden olan 1 Mayıs’ın hemen öncesinde facialar ardı ardına geldi. Muğla’da önceki gün fosseptik çukurunda 4 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından dün de Tuzla’da bir fabrikada meydana gelen patlamada 3 işçi yaşamını yitirdi 9 işçi yaralandı. İş cinayetlerine tepkiler gecikmedi.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Boya Vernikçiler Sanayi Sitesi’nde bulunan bir fabrikada dün öğle saatlerinde yangın çıktı. Boya ve vernik üretimi yapılan fabrikada yangından kısa süre sonra büyük bir patlama meydan geldi. Patlamanın şiddetiyle fabrika binası enkaza dönerken yangın 5 farklı fabrikaya daha sıçradı. Zaman zaman patlamaların devam ettiği fabrikaya itfaiye ekipleri müdahale etmekte güçlük çekti. Söndürme çalışmaları sırasında yaralanan bir itfaiye eri de hastaneye kaldırıldı.

Söndürme çalışmasının ardından yaşamını yitiren işçiler ve yaralananlar tespit edildi. Tuzla Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamalarda T.A, M.Ö ve T.T adlı 3 işçinin yaşamını yitirdiği 9 işçinin ise yaralandığı belirtildi. Patlamada yaşamını yitirenlerin aileleriyle polisler arasında kısa süreli gerginlik çıktı. Yaşamını yitiren işçilerin cenazeleri ambulanslarla adli tıp kurumu morguna kaldırıldı.

FABRİKA ENKAZA DÖNDÜ

Tuzla Kaymakamı Ali Akça patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada patlamanın gerçekleştiği sanayi sitesinde vernik ve boya üretimi yapıldığını söyledi. Akça yangının çıkış nedeninin itfaiye raporlarından sonra açıklanacağını söyledi. Yaşamını yitiren işçilerin kimlik bilgilerini bildiklerini de aktaran Akça isimleri paylaşmadı.

Tuzla Belediyesi Başkanı Dr. Şadi Yazıcı fabrikanın enkaza döndüğünü belirterek " 200 metre yarıçaplı alanda da şu anda ciddi maddi hasarlar var. Camlar kırılmış. Bazı parçalar sağa sola savrulmuş ve binalara ve araçlara zarar vermiş" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Fabrikanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zabıta ekipleri tarafından 2021 yılı sonunda ruhsatı olmadığı için mühürlendiği öğrenildi.

Gazete Duvar’dan Hazal Ocak’ın haberine göre CHP’li Meclis Üyesi Düzgün Acar, fabrikanın ruhsatının olmadığına ilişkin iddialar olduğunu dile getirdi.

İBB Ruhsat Müdürlüğü tarafından yapılan kontrolde söz konusu fabrikanın çalışma ruhsatının olmadığı görüldü. İBB kaynaklarından edinilen bilgilere göre fabrikaya başvurusunun yapılması gerektiği söylendi ancak şirket başvuru yapmadı. Bunun üzerine İBB zabıta ekipleri 2021 yılı sonunda fabrikayı mühürledi.

KENDİMİ YERDE BULDUM

Patlamada yaralanan bir işçi "Fabrikada çalışıyorduk. Önce bir patlama sesi duyduk. Karşı taraf yanmaya başladı. Kapıya çıktık millete bağırdık. Ambulansı aradık. Kapıya çıktım karşı taraf çok kötü yanıyordu. Camdan karşı taraftaki fabrikanın sahiplerini çıkardılar. Aradan 3-5 dakika geçtikten sonra çok büyük bir patlama daha oldu. O an ben kendimi yerde buldum. Ben karşı fabrikadaydım" dedi.

SORUMLU İKTİDAR

Sendikalardan patlamaya ilişkin açıklamalar geldi. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan önlemsizliğe dikkat çekerek şöyle konuştu: "İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin uygun biçimde alınmaması sonucu gerçekleştiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu facianın nedenleri, ilgili mevzuatlarda çok incelikli değişikliklerin yapıldığı torba yasalarda yatmaktadır. Yukardan aşağı işçi sağlığı ve iş güvenliği alanını kuralsız hale getiren sermaye ve onların iktidarının bizzat kendisidir. İktidarın üzerinde yükseldiği sermayenin birikim rejiminin karakteri temel olarak aşırı sömürü ve güvencesizlik üzerine kurulmuştur. Kamusal bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemini inşa etmek bu birikim rejimimin karakteriyle tamamen çelişmektedir.”

Muğla’nın Menteşe ilçesinde de çarşamba günü hayvan fosseptik çukuruna giren 4 kişi zehirlenme sonucu yaşamını yitirmişti. İlkay Altındal, Tuncay Altındal, Taner Karaçin ve Kenan Can isimli işçiler önceki gün toprağa verilmişti.