Antep, Urfa, Adıyaman, Maraş ve Malatya’daki pek çok fabrikada koronavirüse karşı hiçbir önlem alınmış değil. Tuvaletler pislik içinde, sabun ve kâğıt havlu bile bulunmuyor. DİSK Tekstil, acilen önlem alınmasını istiyor

Fabrikalarda sabun bile yok!

Koronavirüs salgınına karşı birçok önlem alındı ama sanayi siteleri ve organize sanayi bölgelerindeki fabrikalarda ve atölyelerde çalışan yüz binlerce işçinin sağlığı ve yaşamı patronların insafına bırakılmış durumda. DİSK Tekstil İşçileri Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre; Antep, Urfa, Adıyaman, Maraş ve Malatya’daki fabrikalarda işçiler, en asgari sağlık ve temizlik koşulları bile olmadan, virüs salgınına karşı hiçbir önlem alınmadan çalıştırılıyor.

TUVALETLER PİSLİK İÇİNDE

DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, yazılı açıklamasında durumun vahametini şöyle anlatıyor: “Pek çok fabrika, işletme ve atölyede (az sayıdaki kimi fabrika dışında) tuvaletler pislik içinde, sabun ve kâğıt havlu bile bulunmuyor. Yemekhaneler, soyunma odaları, servis araçları gibi ortak ve toplu kullanım alanları, işçilerin dokunmak zorunda kaldığı masa, tezgâh, korkuluk vb. yüzeyler dezenfekte edilmiyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurulması zorunlu olan işyerlerinin pek çoğunda bile hâlâ uzman ve hekimlerin denetim yapması, çalışanlara eğitim verilmesi, sağlık kontrolü yapılması gibi önlemler alınmış değil.”

Türkmen, tüm fabrika ve işyerlerinde acilen alınması gereken önlemleri ise şöyle sıralıyor: “Öncelikle tüm fabrikalarda işçiler hızla sağlık taramasından geçirilmeli ve işçilere virüsten korunmaları için eğitimler verilmeli. İşçilere ücretsiz korunma ve dezenfektan malzemeleri temin edilmeli. Yemekhane, tuvaletler, soyunma odaları gibi toplu kullanım alanları sık sık dezenfekte edilmeli. Ayrıca üretim sahası, işçilerin dokunduğu yüzeyler belli aralıklarla dezenfekte edilmeli. Fabrika içlerine dezenfektan cihazları yerleştirilmeli. Servis araçlarındaki yoğunluk azaltılmalı, her servisin seferden önce ve sonra dezenfekte edilmesi sağlanmalı. İşçiler için en az iki saatte bir zorunlu mola olanağı sağlanmalı. Bu molalarda işçilerin açık hava ve hijyene bağlı ihtiyaçları giderilmeli.”

Virüsün yayılma ihtimali karşısında fabrikaların acil eylem planı hazırlaması gerektiğine de dikkat çeken Türkmen, “Olası bir risk durumunda üretime ara verilerek işçiler ücretli izne çıkarılmalı. Fabrikalarda gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı bakanlıklarca denetlenmeli ve gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edildiğinde yaptırım uygulanmalıdır. İşçilerin sağlığı patronların insafına bırakılmamalıdır” ifadelerini kullandı.