Facebook, siyasi partilerin verdiği reklamları yedi yıl boyunca ‘Reklam Kütüphanesi’nde herkesin erişimine açtı. Buna göre, AKP’nin Facebook'ta paylaştığı İşte CHP’nin Yalan Stratejisi başlıklı videoya tahmini olarak 20 bin lira harcadığı görülüyor.

Facebook, siyasi partilerin reklam harcamalarını açıkladı

Facebook, siyasi partilerin ‘resmi hesaplarından’ paylaştıkları video ve metinlerini daha fazla kullanıcıya ulaştırmak için yaptıkları tanıtım/reklam harcamalarını açıkladı.

T24'ten Berna Abik'in haberine göre, Facebook verilerine göre son iki yılda yaptığı Facebook paylaşımlarına en fazla DEVA Partisi bütçe harcadı. İkinci sırada bulunan İyi Parti’yi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) takip ediyor.

Aynı verilere göre dördüncü sıraya yerleşen AKP’nin paylaştığı ‘İşte CHP’nin Yalan Stratejisi’ başlıklı videoya toplamda tahmini olarak 20 bin lira harcadığı görülüyor.

DEVA PARTİSİ İLK SIRADA

Facebook, 2018 yılında yaşanan Cambridge Analytica skandalından sonra gelen tepkiler üzerine platformunda yayımlanan siyasi ve sosyal meseleler ile ilgili reklamlara yönelik şeffaflık adımı attı ve Reklam Kütüphanesini oluşturdu.

Meta platformlarından olan Facebook, Instagram ve Messenger’daki bütün hesaplar, eğer siyasi ve sosyal meselelerle ilgili reklam yayımlamak istiyorsa, bireysel ya da tüzel olarak kimlik bildirimi yapmak zorunda.

Facebook, bu reklamları yedi yıl boyunca Reklam Kütüphanesi’nde herkese erişilebilir kılacağını dile getirdi.

Facebook’ta video, görsel veya metin içeriklerinin daha fazla kullanıcıya ulaşması, “reklam/tanıtım” harcaması yapılarak sağlanabiliyor.

Son iki yılda (4 Ağustos 2020 – 17 Temmuz 2022) Facebook reklamlarına harcanan miktarlar ve siyasi partilerin bir kısmı aşağıdaki gibi

DEVA Partisi: 733.421 TL

İyi Parti: 338.226 TL

MHP: 100.584 TL

AKP: 51.821 TL

Türkiye Komünist Partisi: 26.302 TL

Saadet Partisi: 5.907 TL

CHP’nin son iki yılda resmi hesabından verdiği bir reklam görünmezken, partiye ait reklam harcaması yapan CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın 23.480 TL reklam verdiği görülüyor. HDP ve TİP’in yaptığı bir reklam harcaması görünmüyor.