Facebook’tan engelleme

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, site üzerinde paylaşılan Amerika Birleşik Devletleri’nin Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını ilan ettiği Bağımsızlık Bildirgesi’ni ‘’Nefret Söylemi’’ barındırdığı gerekçesiyle kaldırınca, olay sosyal medyada yankı buldu.
4 Temmuz Amerika Birleşik Devletleri Bağımsızlık Günü’nü kutlamak için Facebook üzerinden Bağımsızlık Bildirgesi’nden pasajlar yayınlayan yerel Liberty Country Vindicator gazetesi, hiç beklemediği bir olayla karşılaştı. 12 parça halinde yayınladıkları metnin bir bölümü, Facebook tarafından nefret söylemi barındırdığı gerekçesiyle engellendi.

Gazetenin internet sitesi üzerinden açıklama yapan gazetenin yazı işleri müdürü Casey Stinnett, gazetenin Facebook yetkilileri ile yaptığı görüşme sonrası, algoritmanın tam olarak hangi kısmı nefret söylemi olarak işaretlediğinin bilinmediğini fakat büyük ihtimalle “Acımasız Kızılderili Vahşiler’’ ifadesinin buna sebep olduğunun düşünüldüğünü belirtti. Thomas Jefferson’un söz konusu ifade yerine “kültürel gelişimin zorlu bir noktasında bulunan Amerikan Yerlileri’’ ifadesini kullansa daha iyi olabileceğini düşündüğünü belirtti. Çağrı Konca