Ankara’da 13 Aralık 2018’de 9 kişinin hayatını kaybettiği YHT faciasının yaşandığı Marşandiz İstasyonu’nda dün yine bir kaza meydana geldi. Kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı

'Facia taşımacılık' yine iş başında

BURCU CANSU

Ankara’da 13 Aralık 2018’de sinyalizasyon sistemi olmadığı için dokuz kişinin yaşamını yitirdiği YHT faciasının yaşandığı Marşandiz Bakım İstasyonu’nda dün sabah saatlerinde yeni bir kaza yaşandı. Doğu Ekspresi treninin jeneratör vagonu Ankara'da raydan çıkarak devrildi. Kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı. BirGün’ün edindiği bilgiye göre, kazaya ray kırıklığı sebep oldu.

Ankara ile Kars arasında sefer yapan Doğu Ekspresi treni 24 saat süren yolculuğun ardından, Ankara Garı’nda yolcularını bıraktı. 12 vagonlu tren, daha sonra temizlik ve bakım için yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Marşandiz Bakım İstasyonu’na doğru hareket etti. Saat 06.30 sıralarında tren, Marşandiz Bakım İstasyonu'na giderken kontrolden çıktı. Trenin lokomotifi ile arkasındaki jeneratör vagon raydan çıktı. Jeneratör vagon devrildi. Tren yolcularını boşalttığı için şans eseri ölen ve yaralanan olmadı. Lokomotif ve vagonu kurtarmak için gün boyunca çalışmalar sürdü.

ÇALIŞMALAR TAMAMLANANA KADAR HAT KAPATILMALI

Kazanın yaşandığı yerin ‘sabıkalı’ Marşandiz Bakım İstasyonu olması sinyalizasyon tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Kazaya ilişkin BirGün’e konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir, “Hattan ilk geçen trenin boş olması vesilesiyle bir facia yaşanmadı fakat tam tersi de olabilirdi. Tekrar uyarıyoruz, sinyalizasyon çalışması tamamlanana kadar hat kapatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan yolcu taşımaya devam edilmesi yeni facialara davetiye çıkarıyor” diyen Özdemir, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Facianın üzerinden iki yıl geçmesine karşın sinyalizasyon sistemi tamamlanmadı. Marşandiz faciasının ardından sinyalizasyon sistemi çalışana kadar da hattın kapalı kalması gerektiğini söyledik. Fakat uyarımız dikkate alınmadı. Tekrar uyarıyoruz, sinyalizasyon sistemi olmazsa olmazdır.”