Yapımına 2008’de başlanan Ankara-Sivas YHT Hattı, 4 Eylül’de açılacak. Hattın yüzde 20’lik bölümünün eski konvansiyonel hattan oluşacağını belirten CHP’li Ahmet Akın, “Kazaya davetiye çıkarılıyor” diye konuştu.

Facialar işte böyle geliyor

Mustafa BİLDİRCİN

CHP Milletvekili Ahmet Akın, 4 Eylül’de açılması planlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı’nın yüzde 20’lik bölümünün konvansiyonel hattan (klasik tren hattı) oluşacağına dikkat çekti.

Ankara-Sivas YHT hattı 2007’de ihale edildi. Hattın inşaat çalışmaları ise 2008 yılında başladı. Proje, zemin-sondaj etütlerine dayalı hazırlanmayınca inşaat çalışmaları yavaşladı. İnşaat devam ederken hattın güzergâhı da büyük oranda değiştirildi. Güzergahın değişmesi nedeniyle 10 bin 618 metre olan tünel boyutu 43 bin 742 metreye, 2 bin 730 metre olan viyadük boyutu da 11 bin 263 metreye çıktı.


CHP’li Akın, 4 Eylül’de açılması planlanan Ankara-Sivas YHT Hattı’nın 80 kilometreye yakın bir bölümünün eski konvansiyonel hattan oluşacağını belirtti. Akın, inşaat halindeyken güzergâhı değiştirilen ve bugüne kadar altı kez açılış tarihi ilan edilen Ankara-Sivas YHT hattının yeni henüz tamamlanmadığını ifade ederek, “İktidarın ‘Açılış yaptım’ demesi için yüzde 20’si tamamlanmayan hattı açması olası bir kazaya davetiye çıkarır” dedi.

GÜVENLİK RİSKİ

CHP’li Ahmet Akın, yapım sürecindeki vaatleri yerine getiremeyen iktidarın ilginç bir karar aldığını söyleyerek şunları kaydetti: “Hattın bir bölümü henüz tamamlanmadan eski raylı sistem üzerinden çalışmasına karar verildi. Hattın yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Ankara-Kırıkkale arasındaki mevcut konvansiyonel hattın kullanılması olası güvenlik risklerini gündeme getirebilir. Hattın yaklaşık 5’te birlik bölümü yüksek hızlı tren vagonlarına uygun olmayan eski konvansiyonel raylar üzerinde işleyecek. Hızlı trenin bu hatlar üzerinde işletilmesi uygun değil. Bu bölümde yapılacak herhangi bir kontrolsüz hız kazaya davetiye çıkarabilir. Bu iktidar döneminde demiryollarında pek çok ölümlü kazanın yaşandığı dikkate alındığında en küçük bir risk bile endişelerimizi artıyor.”
Ankara-Sivas YHT hattının yapımındaki plansızlık açılış tarihini de etkiledi. Ankara-Sivas YHT hattının ilk olarak dokuz yıl önce 2012 yılında açılışı yapılacağı duyuruldu. 2015 yılında hattın güzergâhı değiştirildi ve çok büyük bir kamu zararı oluştu. Açılış tarihiyle ilgili olarak önce 2018 yılına işaret edilirken daha sonra sırasıyla Haziran 2019, Mayıs 2020, Haziran 2021 tarihleri de dile getirildi. Son olarak hattın 4 Eylül’de açılacağı kaydedildi.

***

Yılan hikâyesine döndü

Ankara-Sivas YHT hattıyla ilgili yaşanan ve yılan hikâyesine dönen süreç 2007 yılında yapılan ihale ile başlarken günümüze kadar şunlar yaşandı:
Hattın 2012 yılında hizmete açılacağı duyuruldu.

2015 yılında inşaat çalışmaları sürürken yanlış planlama nedeniyle hattın güzergahı değiştirildi. Bu nedenle ihale edilen proje ile yapılan proje arasında büyük farklar ve beraberinde kamu zararı oluştu.

Şubat 2017’de dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın hattın 2018 yılında işletmeye alınacağını söyledi.

Şubat 2019’da başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; hattın Ramazan Bayramı’na (Haziran 2019) yetişeceğini söyledi.

Ekim 2019’da dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turan hattın gelecek Ramazan Bayramı’nda (Mayıs 2020) hizmete alınacağını söyledi.

Mayıs 2020’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yıl içinde (2020) içinde hattın açılacağını duyurdu.

Bakan Karaismailoğlu, Haziran 2021’de hattın açılacağını bir kez daha ilan etti.

Mayıs 2021’de Ulaştırma Memur Sen Şube Başkanı Ankara-Sivas YHT hattının 4 Eylül 2021’de açılacağını kaydetti.