Üç işçiye mezar olan fabrika yangının arkasından umursamaz patron çıktı. Üretime ruhsatsız devam eden fabrika sahibi, başvuruda bulunduklarını söyledi. İmamoğlu, “Tedbirlere uymama konusunda ısrar var” dedi.

Facianın nedeni sorumsuz patron

HABER MERKEZİ

İstanbul Tuzla'da, 3 işçinin öldüğü 15 işçinin yaralandığı Messer Kimya’ya ait 3 katlı vernik ve boya fabrikasındaki patlamaya ilişkin gözaltına alınan fabrikanın sahibi ve mesul müdürü dün ifadelerinin ardından sulh ceza hâkimliğine sevk edildi.

İşyeri sahibi Mustafa Umut Bıçak verdiği ifadede ruhsat talebinde bulunduğunu belirttiği ancak herhangi bir başvuru talebinin olmadığı ortaya çıktı.
Çalışma ruhsatının olmaması nedeniyle 2021 yılı sonu İBB Zabıta ekipleri tarafından mühürlenen fabrikada yaşanan patlamanın ardından polis olayla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri olay yerinde incelemelerde bulundu.


Orhanlı Sanayi Bölgesi’nde yaşanan patlama sonrasında çıkan yangında 42 yaşındaki Turgay Tüney, 41 yaşındaki Mustafa Öztok ve 52 yaşındaki Tayfun Aydın yaşamını yitirdi. 15 kişi ise hafif yaralandı.

İşyeri sahibi Mustafa Umut Bıçak ve işyeri müdürü olduğu iddia edilen Onur Dağdelen savcılık işlemlerinin bitmesinin ardından 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Öte yandan, iş güvenliği uzmanı hakkında da yakalama kararı çıktı.

Şüphelilerden Onur Dağdelen Messer Kimya'nın ARGE bölümünde 7 yıldır kimyager olarak çalıştığını söyledi. Dağdelen iki patlamanın meydana geldiğini belirtti. Patlamanın neden meydana geldiğini bilmediğini öne süren Dağdelen"Benim çalıştığım bölüm patlamanın meydana geldiği alanın yan tarafındadır. Burada organik peroksit üretilmektedir. Ben imalat bölümünde çalışmadığım için kazanın neden olduğuyla ilgili bilgi sahibi değilim. Dosyada fabrikanın mesul müdürü olarak beyanım olduğu yazılmaktaysa da benim böyle bir yetkim yoktur" dedi.

Şirkette tek yetkili isim olarak Mustafa Umut Bıçak'ın ismini verdi. Bıçak ise fabrikanın taşınma süreci nedeniyle henüz ruhsatının da bulunmadığını iddia ederek, "Ruhsat için müracaat yaptık ancak alamadan bu olay meydana geldi. Olayın meydana geldiği gün üretim yoktu. Kazanın meydana geldiği gün ben de iş yerindeydim. Neden ve nasıl meydana geldiğini bilmiyorum. Ben bütün önlemleri almama rağmen bu kaza meydana gelmiştir" dedi. Hayatını kaybeden işçilerin ise üretime yardımcı olup ambalajlama yaptığını ifade etti.

DENETİMLERE RAĞMEN UYMAMA ISRARI VAR

Fabrikada incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bu tür sanayi tesisleriyle ilgili, sitenin başkanı arkadaşımızla da konuştuğumuz kadarıyla ne yazık ki İstanbul'da daha fazla denetim, daha fazla irtibat ve kendi içerisinde de alınması gereken çokça tedbir var. Yapılan denetimlere rağmen bunlara uymama konusunda da birtakım ısrarlar var. Topyekûn bir bilinç istiyor. Bu süreç, sadece ilçe belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ya da bakanlık denetlesin, yetmiyor. Çünkü insanların da bu tür tesislerde nasıl çalışacağına dair mevzuata yaşamın her anında uyması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İŞÇİLER UYARMIŞ DİKKATE ALAN YOK

Dün sabah saatlerinde patlamanın yaşandığı sanayi sitesini ziyaret eden SOL Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Esen Karaküçük, çevredeki fabrikalarda çalışanlarla görüştü. Patlamanın ardından tüm bölgenin adeta savaş alanına döndüğünü kaydeden Karaküçük, fabrikanın mühürlü olmasına rağmen yıl sonundan bu yana faaliyetine devam ettiğine dikkat çekti. Bölgedeki çalışanlardan bilgi edinen Karaküçük, “Son 3-4 gündür işçiler cihazlarda aşırı ısınma nedeni ile müdürü uyarmış. Çalışmak istemediklerini söyleyerek patlama uyarısında bulunmuşlar. Ancak dikkate alan olmamış” diye konuştu.

YER DEĞİŞTİRİP ÜRETİMİ DEVAM ETTİRME DERDİ

Patlamanın ardından olay yerine giden İBB ve Tuzla Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Düzgün Acar da sanayi sitesinde hasarsız fabrikanın kalmadığını belirtti. Acar, “Patlamanın öğlen arasına denk gelmesi can kaybını önlemiş. Fabrikanın daha önce başka yerde faaliyet gösteriyormuş İtfaiye ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda gerekli koşulları sağlamadığı için ruhsat verilmemiş. Daha sonra buraya taşınıyorlar. Ancak burası ile ilgili bir başvuru söz konusu değil. Üretici yer değiştirip üretimi devam ettirme niyetiyle hareket etmiş. Sanayi sitesinin genelinde bitişik nizamlı olduğu için yan taraftaki iki fabrika tamamen çökmüş. Yaralanan işçilerin bir bölümü burada çalışan işçiler” ifadelerini kullandı.