Ankara'daki tren faciasıyla ilgili gözaltına alınan çalışanlardan makasçı O.Y., “Makası kaydırıp kaydırmadığımı hatırlamıyorum” dedi. Savcılık ifadeleri yalanlarken, BirGün’e konuşan BTS Basın Yayın Sekreteri Eroğlu, “En büyük suçlular, hızlı tren sinyalizasyon sistemini kurmayanlardır” dedi

Facianın suçlusu sistemi kurmayanlar

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net

Ankara'da “sinyalizasyon sistemi” bulunmadığı için 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasıyla ilgili gözaltına alınan çalışanların ifadeleri ortaya çıktı. Gözaltındaki makasçı, “Makası değiştirip değiştirmediğimi hatırlamıyorum” şeklinde ifade verirken, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Basın Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu ise “Hızlı tren sinyalizasyon sistemini kurmayanlar en büyük suçlulardır” dedi.

Ankara’dan Konya’ya gitmek için hareketlendikten kısa süre sonra kılavuz trenle çarpışan hızlı trene ilişkin gözaltındaki isimler, trenin ikinci raydan gittiğini fark edemediklerini ancak kazadan hayatını kaybeden makinistlerin de sorumlu olduğunu ifade etti. Gözaltındaki çalışanlar, makinistlerin ikinci raydan gittiklerini fark ettiklerinde treni durdurmaları gerektiğini bildirdi.

SAVCILIK YALANLADI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise şüpheli ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Tren kazası ile ilgili olarak bir kısım basın yayın organında yayınlanan şüpheli ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Emniyet görevlileri tarafından bir ifade paylaşılmamıştır. Bilakis bu hususta hassas davranılması ve ifade ve diğer işlemlerle ilgili bir paylaşım yapılmaması yönünde emniyet görevlileri uyarılmıştır” denildi.

‘SORUMLULUK SINIFLANDIRMASI’
Gözaltındaki çalışanların ifadeleri kapsamında BirGün’e değerlendirmelerde bulunan BTS yöneticisi Eroğlu, raylı taşımacılık sektöründe sorumluluk sınıflandırması olduğunu söyledi. Son faciada birçok kişinin “birinci ve ikinci dereceden” sorumlu olduğunu ifade eden Eroğlu, “Hızlı tren hattında kısa süreli sinyalizasyonsuz çalışma olabilir. Ancak uzun süreli bir işleme girişilemez. Bu trenler saat 30-40 km değil 200 km’yi geçen bir hızla gidiyor. Çalışanların bir anlık hatası felakete yol açabilir” dedi.

‘YANLIŞLIĞI HERKES BİLDİRMELİ’
Trenin yanlış hatta seyahat ettiğini gören tüm çalışanların bildirimde bulunmak zorunda olduğunu ancak herhangi bir bildirimin yapılmadığını ifade eden Eroğlu, “Yolcu ve seyahat güvenliğini, yol durumunu önemsiyorsanız, küçük hatalarla faciaların olmasını istemiyorsanız makas değiştirme gibi işlemleri elektronik olarak yapmalısınız. Kaza, asıl olarak teknolojinin kullanılmamasından ve yatırımın eksik yapılmasından kaynaklanmıştır” diye konuştu.

ENKAZ KALDIRILDI
Kazanın meydana geldiği Marşandiz İstasyonu'nda enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandı. Kaza sonrası ray ve elektrik sisteminde meydana gelen arıza da onarıldı. Banliyö seferlerinin akşam saatlerinde başlatılması planlanıyor. Yetkililer son kontrollerin ardından hattın bu banliyö seferlerine açılacağını bildirdi. Kazada kısmen çöken üst geçit ise tamamen yıkıldı. Üst geçidin yeniden yapılmasına başlandı.

ERTİK TOPRAĞA VERİLDİ
Öte yandan Ankara’daki kazada yaşamını yitiren Arif Kahan Ertik, memleketi Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı. Ertik’in cenazesi Alaattin Kalfa Mezarlığı’na defnedildi.

***

OLMAYAN SİSTEMİ 'VAR' DİYE DUYURMUŞLAR

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turan’ın “olmazsa olmaz bir sistem değil” diye tanımladığı ancak bulunmadığı için Ankara’daki tren faciasına sebebiyet veren sinyalizasyon sisteminin olmamasına rağmen, ‘varmış’ gibi duyurusunun yapıldığı ortaya çıktı. Söz konusu hatta ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sitesinde, “sinyalli ve elektrikli” toplam 156 kilometre yeni demiryolu yapıldığı ifade edildi. Bakanlığın sitesinde, “Yüksek hızlı tren, konvansiyonel tren ve banliyö işletmeciliği için gerekli trafik kapasitesi oluşturmayı amaçlayan proje ile Ankara-Kayaş arasında 4, Ankara Behiçbey arasında 6 ve Behiçbey-Sincan arasında 5 hatlı sinyalli ve elektrikli yeni demiryolu inşa edildi” deniyor.

facianin-suclusu-sistemi-kurmayanlar-542633-1.


'CEVAP VERMELİLER'
Konuya ilişkin BirGün’e konuşan TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, şunları söyledi: “Bakan, ‘sinyalizasyon olmazsa olmaz bir sistem değil’ diyor ama hızlı tren gibi yüksek teknolojili bir sitem, sinyalizasyonsuz çalıştırılamaz. Projede sinyalizasyon var mı yok mu, bakan buna cevap vermelidir."

Gül, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Duyuruya göre sinyalizasyon hattının olması gerekiyor, duyuru Bakan’ı yalanlıyor. Siyasi propaganda malzemesi için proje tamamlanmadan açılış yapılmış ve sinyalizasyon bölümü yapılmamış. Bu da geçtiğimiz gün yaşadığımız faciaya neden olmuş. Proje tamamlanmadan sistemin çalışması talimatını veren siyasi iktidar ve bu kararı uygulayan kamu görevlileri asıl sorumludur.”

***

Kazanın üstü kapatılacak
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında tren kazasına ilişkin, “Eğer Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, TCDD Genel Müdürü ve diğer ilgililer görevlerinden alınmazsa, bu tren yolu kazasının da üstü kapatılacak ve kaybolan canların hesabı sorulamayacaktır” dedi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise TCDD’nin 23 bin kişi ile faaliyet yürütmeye çalıştığını belirtti. Gürer, 2003 ile 2017 yıllarında meydana gelen 4 bin 141 tren kazasında bin 418 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 627 kişinin de yaralandığını vurgulayarak, “Bu yılı da hesaba katarsak bin 500’e yakın insan tren yolu kazalarında can verdi. Bu anlayış devam ettikçe bu kazalar da durmayacak. Diyoruz ki yapılan hatanın, kusurun bir kere özrü olsun” diye konuştu.