Felaketzede halka destek sunmayan AKP, yılın ilk yedi ayında Karayolları Genel Müdürlüğü’ne 24 milyar lira aktardı. Taşıt alımlarında yıl rekoru kırıldı. En fazla harcama kalemi ise müteahhitlik giderlerinde oldu.

Faciaya bütçe yok, asfalta var

Hüseyin Şimşek

Koronavirüs salgını, ekonomik kriz ve doğal afetlerle mücadele eden yurttaşları yalnız bırakan iktidar, devletin kasasında kalan sınırlı miktarda parayı da kendisi ve yandaşları için kullandı. Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan ve hesabı sorulamayan örtülü ödenekten 1 milyar liradan fazla harcayan AKP, kamuda tasarruf genelgesinin yayımlanmasının hemen ardından kiralama, mühimmat, yol ve müteahhitlik giderlerine servet aktardı.

Karayollarına 1 ayda 6 milyar lira

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, bu yılın yedi ayında Hazine’den Karayolları Genel Müdürlüğü’ne tam 24 milyar 287 milyon TL aktarıldı. Sadece temmuz ayında karayollarına aktarılan tutar, 6 milyar 339 milyon TL oldu. Bu tutar aynı zamanda yıl rekoru olarak da kayıtlara geçti. İktidar, ocakta 3 milyar 199 milyon TL aktardığı Karayolları Genel Müdürlüğü’ne Şubat ayında Hazine’den pay ayırmadı. Mart ayında gelindiğinde aktarılan tutar 4 milyar 136 milyon TL, nisan ayında 4 milyar 41 milyon TL, mayıs ayında 4 milyar 358 milyon TL ve haziran ayında 2 milyar 214 milyon TL oldu.
AKP’nin bir diğer vazgeçilmez harcama kalemi, “müteahhitlik giderleri” oldu. İktidarı boyunca çeşitli geçiş ve alım garantili projelerle zengin edilen müteahhitlere bu yılın yedi ayında toplam 14 milyar 858 milyon TL ödendi. Müteahhitlere dönük ödemelerde yıl rekoru, mayıs ayında kırıldı. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, AKP’nin müteahhitlere yaptığı harcama ocakta 30 milyon TL, şubatta 236 milyon TL, martta 3 milyar 99 milyon TL, nisanda 2 milyar 263 milyon TL, yıl rekorunun kırıldığı mayısta 4 milyar 671 milyon TL, haziranda 1 milyar 571 milyon TL ve temmuzda 2 milyar 983 milyon TL olarak kayıtlara geçti.

Örtülü 1,5 milyar liraya yaklaştı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kullanımında olan, hesabı sorulamayan ve kamuoyunda “örtülü ödenek” olarak bilinen Gizli Hizmet Giderleri’nden de yine büyük harcamalar yapıldı. Bakanlığın paylaştığı rakamlara göre, Erdoğan yıl boyunca örtülü ödenekten kullandığı tutar, 1 milyar 425 milyon TL oldu. Temmuz ayında bu harcama kaleminden 77 milyon TL harcandı.

İktidarın dikkati çekici bir diğer harcaması, “güvenlik” alanında oldu. “Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Mal, Malzeme ve Hizmet Alımları, Yapımları ve Giderleri” kaleminden yedi ayda 4 milyar 418 milyon TL harcama yapıldı. Mühimmat, silah ve teçhizat alımı ile onarımı gibi giderlerin yer aldığı harcama kaleminden ocak ayında 18 milyon TL, şubat ayında 120 milyon TL, mart ayında 346 milyon TL, nisan ayında ise 476 milyon TL harcandı. Mayıs ayına gelindiğinde bu tutar 1 milyar 217 milyon TL oldu. Haziranda 1 milyar 395 milyon TL olan güvenlik harcaması, temmuzda 843 milyon TL olarak hesaplandı.

Genelgeden sonra rekor harcama

Haziran ayında Tasarruf Genelgesi yayımlayan iktidar, bu genelgeyi daha ilk aydan ihlal etti. Harcama rakamlarına göre, temmuzda devletin yaptığı “kiralama” giderinde 130 milyon TL’lik harcama ile rekor kırıldı. Kara taşıtları kiralama gideri 32 milyon TL, uçak kiralama gideri ise 11 milyon TL oldu. Taşıt alımlarında da rekor Temmuzda kırıldı. Bu yılın yedi ayında 117 milyon TL’lik taşıt alımı yapan AKP, sadece temmuzda 38 milyon TL’yi kara ve deniz taşıt alımı için harcadı.