Kocaeli’nde 4 mülteci işçinin yanarak can verdiği fabrika yangınında, yangın söndürme sistemi vanalarının kapalı olduğu, itfaiyenin daha önce yaptığı uyarıya rağmen hiçbir önlem alınmadığı ve işçilere eğitim verilmediği ortaya çıktı

Faciaya davetiye çıkarılmış

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Akpınar Tekstil fabrikasında geçen haziran ayında yaşanan yangına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. 4 mülteci işçinin yanarak hayatını kaybettiği fabrikadaki yangına ilişkin hazırlanan rapor, facianın göz göre göre geldiğini ortaya koydu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “3 aydan fazla zaman geçmiş, ilgili kurumlardan tek bir açıklama yok” dedi.

VANALAR KAPALI, ERKEN UYARI SİSTEMİ YOK

Meclis’te önceki gün basın toplantısı düzenleyen Gergerlioğlu, uzmanlara göre havalandırma sisteminde, denetimlerde kontrolsüzlük olduğunu ve bu nedenle yangının çok hızlı bir şekilde yayıldığını söyledi. Yaşanan yangının önlenebilir olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, heyet raporuna göre 1 ay öncesinde aynı yerde aynı sebepten ötürü yangın çıktığını belirterek, “Raporda 3 ana vananın kapalı olduğu, hiçbir şekilde erken müdahale sisteminin bulunmadığı yer alıyor. Kapalı olan vanalar yağmurlama sisteminin çalışmasını engellemiş. Alt katlardan başlayan yangın, üst katlara çıkarak kontrol edilemez hale gelmiş” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA İZNİ OLMAYAN İŞÇİLER VAR

Baştan sona hataların ve denetimsizliğin olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, “Bakanlık denetim yapmamış, birisi gelmiş fabrika kiralamış, bir de başka yere kiralamış. Bunun mevzuata uygun olup olmadığı belli değil. Yangın uyarı sistemi çalışmıyor, taşeron işçiler doldurulmuş, bunlara yangın eğitimi verilmemiş. Çalışma izni olmayan işçiler var” şeklinde konuştu.
Raporda hayatını kaybeden mülteci işçilerin sigortasız çalıştırıldığının da yer aldığını kaydeden Gergerlioğlu, şunları aktardı: “Fabrika sahiplerinden Mahmut Genç, verdiği ifadede, ustabaşı Mahmut Abdulal’ın bayram tatilinde olan fabrikaya mülteci işçileri tırdan malzeme indirmek için günübirlik getirdiğini öne sürdüğünü ve Mahmut Abdulal da 26 kişiyi işyerine getirdiğini söyledi.”

‘BU KİŞİLER HATALI DA, DENETLEYENLER DEĞİL Mİ?’

Kocaeli Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, fabrikaları denetlemeyen kurumların hatalı olup olmadığını sorduğunu hatırlatan Gergerlioğlu, Valilikten belgeleri konuşmak için randevu da talep ettiğini, ancak cevap alamadığını dile getirdi. Gergerlioğlu, “Milletin sorunlarını çözmekle görevliler, bu sorunları örtbas etmekle görevli değiller. Hata apaçık ortada, bu belgelere verebilecek tek cevapları yok. 3 aydan fazla zaman geçmiş tek bir açıklama yok” ifadelerini kullandı.
İşçilerin çalışma izni olmadan nasıl çalışabildiklerini soran Gergerlioğlu, Bakanlığa soru önergesi verdiklerini, ancak yanıt alamadıklarını söyledi. “Skandallara cevap vermiyorsunuz, devleti yönetiyorsunuz. Bravo, elinize sağlık!” diyen Gergerlioğlu, konuyu takip etmeye devam edeceğini açıkladı.

BİLİRKİŞİ RAPORU’NDAN

“Şüphelilerin işyerinde yangın tatbikatı yapıldığını, iş güvenliği eğitimi verildiğini iddia etmelerine rağmen böyle bir kayıt görülmemiştir. Kaldı ki yangın sırasında birçok çalışanın yevmiye usulü ile günübirlik çalıştığı ve bu çalışanların herhangi bir eğitim almadığı somut olarak ortadadır.”

“Çalışanların duman kokusunu alana kadar yangını fark etmemeleri, işyerinde yangın algılama sisteminin olmadığını veya etkin şekilde çalışmadığını ortaya koymaktadır.”

“Olaydan yaklaşık bir ay önce, 2 Mayıs’ta aynı işletmede havalandırma bacasında oluşan bir yangına müdahale edildiği, aynı itfaiye grubunun raporunda görülmektedir.”

“Tesiste yağmurlama sisteminin var olduğu görülmüştür. Ancak sisteme ait üç vananın kapalı olması sistemin çalışmasını engellemiş ve yangının daha hızlı yayılmasına neden olmuştur.”

“Yapının depo amaçlı kullanımı planlanmış, bütün kullanım izinleri bu amaca uygun olarak yapılmış olup, tekstil işkolunda faaliyet göstermesi ve havalandırma sistemine ait aksaklıklar yangına neden olmuştur.”