İlaçlara beklenen kur güncellemesi yapıldı. Yüzde 37’lik artış ilaç fiyatlarına zam olarak yansıyacak. Zammın güncel kura oranla yetersiz kalacağını kaydeden eczacılara göre birkaç aya ilaç bulmak yine zorlaşacak.

Fahiş ilaç zammı sağlığı bozacak

EKONOMİ SERVİSİ

Tüm ilaçlara beklenen avro kuru güncellemesiyle yüzde 37,43 oranında zam geldi. Zamlı tarife 19 Şubat’tan itibaren uygulanacak.

Zamla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türk Eczacılar Birliği’nin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından dün yayımlanan “Fiyat Değerlendirme Komisyonu Toplantısı” başlıklı duyurusunda “2022 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 avro değeri 4,5786 TL'den 6,2925 TL'ye artırılmıştır” denildi.

Türkiye'de ilaç fiyatları yılda bir kez Sağlık Bakanlığı tarafından, şubat ayında belirleniyor. Bakanlık her yıl ilaçları fiyatlandırırken sabit bir avro kuru belirliyor ve ilaç firmalarının iç piyasaya satacağı ithal ilaçların fiyatı, bu sabit kur üzerinden hesaplanıyor.


Geçen yıl ilaç fiyatlandırmasındaki sabit avro kuru 4,57 TL olarak belirlendi. Yeni fiyatlandırma belli olana dek her yıl şubat ayında piyasadaki ilaç arzında sorun yaşanıyordu ancak bu yıl güncel kur ve sabitlenen kur arasındaki fark nedeniyle yaz aylarından bu yana ilaç arzında ciddi sorunlar yaşanmaya başlamıştı.Şimdi ise yüzde 37,43 oranında artırılarak 6,2925 lirada sabitlenen avro kuru ile 15 lira seviyesinde seyreden kur arasındaki fark yine çok açık.

ZAMMIN YETMEYECEĞİNİ 6 AYA GÖRECEĞİZ

Ankara Eczacılar Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, ilaç fiyatlarına gelen yüzde 37,43’lük en üst sınırdan yapıldığını ancak zammın yeterli olamayabileceğini ifade etti. Yıl içerisinde yeni bir zammın gelmeyeceğini belirten Gül, 2009’dan beri güncellenmeyen baremlerin güncellenmesi gerektiğini söyledi. İlaç sektörünün içinde bulunduğu kriz ortamını son 10 yılda hiç görmediğini belirten Gül, şunları söyledi: ‘’Hayatın her alanında olduğu gibi ilaç sektöründe de maliyetler çok arttı. Sadece şurup şişelerine yüzde 200’e yakın zam geldi. ‘’

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise “İlaç fiyatlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu en geç 6 ay içerisinde göreceğiz” dedi. Sayılkan, ithal olmayan ilaçlar için bu zammın yeterli olabileceğini ancak sektörün büyük oranda dışa bağımlı olduğunu belirtti. Yaz aylarından beri ilaç bulmada sıkıntılar yaşandığını söyleyen Sayılkan, şöyle konuştu: ‘’Normalde ilaç bulamama sıkıntıları kasım, aralık ayında başlar, şubat ayında ise son bulurdu. Bu yıl ise yaz aylarında başladı. Geçen sene yapılan yüzde 20’lik zammın yetersizliği bu durumun en önemli nedenleri arasında.’’

Sağlık bütçesinin artırılması gerektiğini ifade eden Sayılkan, ilaç fiyatlarının yılda bir kez yerine 3-4 kez güncellenmesi gerektiğini belirtti.

***

İlaç endüstrisi ilaç kurunun 6,40 olmasını istemişti

İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası ilaç kurunun 6,40 seviyesinde sabitlenmesini ve yıl içinde bir kez daha güncelleme yapılmasını talep etmişti. İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Savaş Malkoç, daha önce yaptığı açıklamada “Türkiye’de döviz kurlarında yaşanan sert yükseliş, ilaç sektöründe ekonomik sürdürülebilirliği etkilemekle kalmıyor ilaçta arz güvenliğini ciddi biçimde önümüze koyuyor. Daha net ifade edeyim. Geçmiş yıllardan daha fazla ilaç sıkıntısı yaşamamız söz konusu” ifadelerini kullanmıştı.
Malkoç, “Eğer ilaç kuru mevcut mevzuata göre açıklanırsa 1 avro 6,2925 TL olarak işlem görecek ve şu anki avro değerinin sadece yüzde 41’i seviyesine karşılık gelecek. Peki, böyle bir ilaç endüstrisi sürdürülebilir olabilir mi? Bu yaklaşımla piyasadaki ilaç sıkıntısı sona erer mi? Doğru düzgün bir kur sistemi kurulsaydı, diğer taraftan da yerli ve milli ilaç sanayine destek için yol haritası çıkarılmış olsaydı tüm bunları tartışıyor olur muyduk?” diyerek tepki göstermişti.