Yıllık zammın yüzde 5'i geçmeyeceğini taahhüt eden Doğuş Üniversitesi ile yüzde 10 zam sözü veren Beykent Üniversitesi, sözlerini tutmayarak eğitim ücretlerine yüzde 300’e varan zam yaptı. Öğrenciler ile velilerin günlerdir süren eylemleri sonuç verdi ve üniversiteler geri adım attı.

Fahiş zam yapan üniversitelerden geri adım

HABER MERKEZİ

Kayıt aşamasında eğitim ücretlerinin yüzde 5'i geçmeyeceğini taahhüt eden Doğuş Üniversitesi ve yüzde 10 zam sözü veren Beykent Üniversitesi bu yıl eğitim ücretlerine yüzde 300'e varan zam uyguladı. Üniversite öğrencileri ve veliler geçen haftadan beri okullarda zamları protesto etti.

Öğrencilerin ve velilerin mücadelesi karşılığını verirken, üniversiteler yaptıkları zammı yüzde 79.6’ya çekme kararı aldı. Karar üniversitelerin internet sitelerinde yayımlandı. Doğuş ve Beykent Üniversitelerinin duyurusunda şunlara yer verildi:

“Sayın Öğrencimiz ve Velimiz, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı mevcut öğrenci ücretlerimiz, ülkemizde ve dünyada yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar altında zorunlu olarak güncellenmiş ve duyurulmuştu. Ancak kayıt yenileme sürecinde yapılan başvurular sonucunda verilen emsal mahkeme kararı gereği ‘2022 Temmuz ayı TÜFE oranı olarak belirlenen yüzde 79,60 oranında’ kayıt yenileme ücretleri bir önceki yılın ücretleri üzerinden güncellenecektir. Söz konusu oran peşin ödemede geçerli olup, ücretlerini vadeli olarak ödemek isteyenler için vade farkı ilave edilecektir. Kayıt yenileme işlemleri, süreçlerin tamamlanmasından sonra 29 Ağustos 2022-12 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacaktır.”

‘İLK GERİ ADIM ATILDI’

Beykent Üniversitesi Öğrenci Konseyi ise üniversitenin geri adımından sonra açıklama yaparak, mücadele sürecinde Mütevelli Heyeti’nin ilk geri adımı attığını vurguladı. Açıklamada, “Yapılan duyuruyla geçen yılki ücretlere yapılan zam oranı, tüm bölümler için yüzde 79,6’da sabit tutuldu. Ancak bizim daha önemli gördüğümüz nokta, kayıt yenileme tarihleri de 12 Eylül’e kadar uzamış oldu. Öğrenci Konseyi adına bu ana kadar söz verdiğimiz her şeyi yaptık ancak yine daha önemlisi durmayacağız! En başından beri aktardığımız şekilde biz ‘Zam çok yüksek düşürün’ demiyor, ‘Yüzde 5-10 söz verdiniz, uygulayın’ diyoruz. Bu minvalde hukuki süreç devam edecek. Daha tarihler 19 Ağustos’u gösterirken ilk geri adımı attırmış olmak üniversite ile görüşmeyi gerçekleştiren çok değerli arkadaşlarımızın leke sürülemez başarısıdır. Kayıt yenilemiyor, sözlerini tutmalarında ısrarımızı ortaya koyuyoruz. Hakkımız olanı alacağız” denildi.