Ahmet Muhip Dıranas, Sinop’ta anılacak. Program küratörü Atılgan, “Sanata ve edebiyata değer verilmeyen, iklimin hem kültürel hem de siyasal açıdan olağanüstü çoraklaştığı bir dönem” diyor

‘Fahriye Abla’ Sinop’a bekliyor

YAĞMUR ÖZTÜRK

Türk edebiyatına iz bırakan, hece ölçüsü kullanımındaki ustalığıyla bilinen Sinop’lu şair Ahmet Muhip Dıranas’ın ölümünün 38. yılında ismini yaşatmak için Sinop’ta düzenlenen şenlik, “Fahriye Abla sizleri Sinop’a davet ediyor” sloganıyla duyuruldu. İki gün sürecek programda Ahmet Muhip Dıranas adına şiir armağanı Refik Durbaş’ın ‘Şayeste’ isimli eserine verilecek. Şiir seçici kurulunda Şükrü Erbaş, Emel İrtem, Şeref Bilsel, Çiğdem Sezer ve İlyas Tunç yer alıyor. Etkinlik kapsamında BirGün’den Uğur Şahin ve Burak Abatay, Cumhuriyet’ten ise Şükran Soner de okur buluşması gerçekleştirecek. Ahmet Muhip Dıranas Edebiyat Şenliği’ne ilişkin programın küratörü Volkan Atılgan ile konuştuk.

»Ahmet Muhip Dıranas Edebiyat Şenliği Sinop’ta ilk kez düzenlenecek. Böyle bir etkinlik düzenleme fikri nasıl oluştu?
Belgesel fotoğrafçısı ve kent tarihi araştırmacısıyım. Oh Olsun Fenalıklara ve Tarabalar isimlerini verdiğim iki ayrı kent belleği kitap ve sergi çalışmam var. Moskova Müzesi dâhil dünyanın dört bir yanına Sinop’u taşıyorum. Sinop’a bir Kent Belleği Müzesi kazandırmak adına, yolu Sinop’tan ve edebiyattan geçen şair, yazar ve düşün insanlarını atlamamız mümkün değildi. Kentin arması olmuş Ahmet Muhip Dıranas. Cumhuriyet sonrasının en kaydadeğer şairlerinden, saf şiirin önemli temsilcisi. Dıranas’ı yeniden gündeme getirmek ve onu doğduğu topraklarda anmak için böyle bir armağanın düzenlenmesine karar verdik.

»Ödülü Refik Durbaş’ın Şayeste isimli kitabına vereceksiniz. Değerlendirirken hangi kriterlere dikkat edildi?
Yıl içinde yayımlanmış şiir kitaplarından belirlenen 68 kitap, Seçici Kurul tarafından, üç aşamalı bir okumayla değerlendirdi. Her bir üyenin önerdiği üç isim/kitap üzerinde hassasiyetle tartışıldı. 1960’lardan bu yana şiirimize verdiği büyük emek, işçi kızlardan sanayi çıraklarına, otobüs muavinlerinden çaycı çocuklara, toplumun bütün emekçi kesimlerinin rüyalarını ve gerçeklerini, büyük bir sevgiyle ve saygıyla şiire taşıması; sokağın diliyle şiirin dilini aynı güzellikle buluşturması; kendi şiirini, dilin billurlaşması diyebileceğimiz bir incelikle çok daha yükseğe çıkarmadaki başarısı göz önünde tutuldu.

»Komite, ödül verilecek eser için başvuru almadı. Değerlendirmeye aldığınız kitapları nasıl belirlediğinizi anlatır mısınız?
Ödüle, 2017 Ağustos ile 2018 Ağustos arasında yayımlanmış ve ödül almamış şiir kitapları doğal katılımcı olarak kabul edildi. Bahsettiğim tarihler arasında yayımlanmış şiir kitaplarından dikkat çeken 68 kitap seçici kurulun dikkatine sunuldu. Armağan oybirliğiyle Refik Durbaş’ın ‘Şayeste’ adlı kitabına değer görüldü.

fahriye-abla-sinop-a-bekliyor-502323-1.

»Sinop’ta edebiyata ve sanata dair etkinlikleri yeterli görüyor musunuz?
Sinop’ta sanata ve edebiyata verilen önem ve değerin neredeyse olmadığı, iklimin hem kültürel açıdan hem de siyasal açıdan olağanüstü derecede çoraklaştığı bir dönem yaşıyoruz tüm Türkiye’de olduğu gibi. Dolayısıyla bu ve benzeri etkinlikler -Uluslararası Mutluluk Festivali, Ahmet Muhip Dıranas Edebiyat Şenliği- ve diğer tasarladığımız iş ve eylemler, Sinoplu kültür, sanat ve özellikle edebiyat faaliyetlerinin yoğun bir biçimde sergilenmesi adına önemli bir uğraş teşkil ediyor.

»Türkiye’de balıkçılık alanında üretimin büyük bölümü Sinop’a ait. Şenliğin birinci gününde de “Palamut’un Öyküsü” söyleşisi yapılacak ve Balıkçı Emek Armağanı verilecek. Böyle bir armağanı etkinlik kapsamına dâhil etmenizin sebebi nedir?
Palamut’un Öyküsü adını verdiğim söyleşi programı ise oldukça önemli bir yer kapsıyor çünkü Sinop bir deniz şehri, liman kenti. Dünya’nın üç tarafı denizlerle çevrili nadide şehirlerinden biri. Türkiye’de çıkan toplam balığın yüzde 10’u, toplam çıkan hamsinin ise neredeyse yüzde 40’ı bu limandan tüm Türkiye’ye dağılıyor. Dolayısıyla balığın öyküsünü hele hele palamutun öyküsünü Sinop kamuoyuyla ve Türkiye kamuoyuyla paylaşmak bizim için çok değerli. Yanlış ve bilinçsiz avlanma, çevre kirliliği gibi küreselleşmenin ve kapitalizmin doğurduğu bütün çılgınlıkları dibine kadar yaşayan Karadeniz ve Sinop’ta balığın niçin bu kadar tükendiğini, bu öykü üzerinden anlatmak ve farkındalık yaratmak istedik.

***

BirGün bu ülkenin yüz akıdır

»Etkinlik kapsamında BirGün Okur buluşması da düzenlediniz. Sizin için önemi nedir?
BirGün gazetesi okur buluşmasını, etkinliğin içerisinde en önemsediğim performanslardan biri olarak görüyorum. Zira BirGün bu ülkenin yüz akıdır. Bu ülkenin vicdanıdır. Dolayısıyla BirGün’ün burada okurla buluşacak olması benim için çok kıymetlidir.

***

fahriye-abla-sinop-a-bekliyor-502324-1.

Ufuk Karakoç konseriyle sonlanacak

Etkinlik, Ufuk Karakoç konseriyle sonlanacak. İstanbul Opera Ve Balesi solist şarkıcısı olan Ufuk Karakoç; Neşet Ertaş, Mahzuni Şerif, Davut Sulari, Hisarlı Ahmet, Âşık Veysel, Ruhi Su gibi ustaların bıraktığı eşsiz eserleri opera formuyla yorumluyor. Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerini de kapsayan organizasyonlarda 1500’ü aşkın konser veren Ufuk Karakoç, ‘Bir Türküdür Anadolu’ ve ‘Ömrüm Ayrılıktır’ isimli iki albüme sahip. Operanın sevilmesine önemli katkıları olan Karakoç, türküleri ve Anadolu’yu evrensel bir dil olan opera diliyle Sinoplulara seslendirecek.