Cumartesi Anneleri, sosyal medyada gerçekleştirdikleri 797’nci haftadaki eyleminde, “Gözaltına alındıktan sonra işkenceyle öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın failleri yargılansın” dedi

Failler belli yargılayın

Haber Merkezi

Cumartesi Anneleri, 797’nci haftadaki eylemlerinde 5 Temmuz 1991’de gözaltına alınan ve işkence edilerek öldürülen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın faillerinin yargılanmasını istedi. Cumartesi Anneleri bu hafta da koronavirüs salgını nedeniyle eylemlerini sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdi.

Vedat Aydın’ın oğlu Felat Aydın, “Ne yazık ki babam gitti ve bir daha dönmedi” dedi. Aydın, “Olayın üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen aydınlatılması için hiçbir girişim yapılmadı. Ne kimse tutuklandı ne kimse yargılandı ne de sistem bu olayı kabullendi” diye konuştu.


Bu haftaki basın açıklamasını okuyan gözaltında öldürülen gazeteci Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, zorla kaybedilenlerin dosyalarının cezasız bırakıldığını vurguladı. Göktepe, şöyle konuştu: “5 Temmuz 1991 gecesi kendilerini Siyasi Şube polisleri olarak tanıtan silahlı, telsizli kişiler tarafından ‘ifade vermek için emniyete götürülmek üzere’ denilerek evinden gözaltına alındı. Vedat Aydın’ın emniyette olmadığı söylendi. Aydın’ın eşi ve avukatı, Diyarbakır’daki ilgili tüm idari, adli ve askeri makamlara başvurdu. Ancak yetkililer ‘bilgimiz yok’ dedi. Bir gazeteci, 7 Temmuz 1991 tarihinde Ergani-Maden yolu üzerinde bulunan bir erkek bedeninin Maden Mezarlığı’na defnedildiği bilgisine ulaştı. Söz konusu mezar açıldı ve ağır işkence izleri taşıyan bedenin ‘kimliği meçhul kişi’ olarak defnedilen Vedat Aydın’a ait olduğu açığa çıktı. Cenaze törenine katılan on binlerce insanın üzerine ateş açıldı. Çok sayıda insan öldürüldü. Vedat Aydın’ın katledilmesinin JİTEM Komutanı Cem Ersever ve ekibi tarafından Diyarbakır Alay Komutanı İsmet Yediyıldız’ın bilgisi dahilinde gerçekleştiği açıklandı.”