Nihat Kazanhan davasında yakalama kararı çıkartılan polis Mehmet Nurbaki Göçmez, aradan geçen 3 haftaya rağmen hâlâ yakalanamadı. Kazanhan davası gibi birçok davada da failler hâlâ tutuklanmadı.

Failler neden tutuklanmıyor

Kayhan AYHAN

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde özel harekat polisi Mehmet Nurbaki Göçmez tarafından başından vurularak, katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davası, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yaşam hakkının ihlal edildiği kararı vermesiyle bozularak yeniden görülmeye başlandı. Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 24 Şubat’ta görülün duruşmaya katılmayan özel harekat polisi Göçmez hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı verildi. Göçmez’in avukatlarının karara karşı yaptığı itirazı üst mahkeme de reddetti. Ancak aradan geçen 3 haftaya rağmen sanık polis Göçmez hâlâ yakalanmadı.

Kazanhan ailesinin avukatı Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, failin aradan geçen zamana rağmen yakalanmamasına dikkat çekerek, “Kazanhan davası ülkedeki cezasızlık politikasının bir örneği niteliğinde. Bu dava da şunu ön görüyorduk; gerek soruşturma sürecinde gerek sonrasında faili kolluk olan bu tür dosyalarda cezasızlık pratiğini bildiğimiz için sanığın hak ettiği cezayı alabilmesi için de mücadele veriyorduk. En son AYM’nin de bizi kısmen tatmin ettiği dosyanın ilk duruşmasında fail hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. AYM'nin kararına yerel mahkemenin uyması zorunludur” dedi.

Sanığın henüz teslim olmadığını hatırlatan Dilsiz, “24 Mart’ta görülecek duruşmada hazır bulunup sanığın hak ettiği cezayı alabilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu dosyanın daha önce benzer suçlar işleyen ve faili kolluk olan dosyalarda emsal olunabileceğini ve diğer dosyalara da etki edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Vartinis faili de aranıyor
Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) Beldesi’nde 3 Ekim 1993 yılında aynı aileden 7’si çocuk 9 kişi katledilmişti. Vartinis Katliamı’na ilişkin açılan davanın duruşmasında 29 yıl sonra sanık yüzbaşı Bülent Karaoğlu hakkında kırmızı bülten kararı verildi. Karaoğlu hâlâ aranıyor.

Feray Şahin cinayeti

Mersin'de 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Feray Şahin'in evinde silahla vurularak öldürülmesine ilişkin açılan davada 5 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan polis memuru Fatih Burak A.'ya verilen cezayı Şahin ailesinin avukatı Okan Şahin, Yargıtay'a taşıdı. Dosya Yargıtay'da bekliyor.

Berkin Elvan davası

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’nda başına polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesinin ardından aylarca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin davada sanık polis Fatih Dalgalı hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası verildi. Ceza olası kast sebebiyle indirilerek 16 yıl 8 aya düşürüldü.Sanık tutuklanmadı, hakkında yurtdışı çıkış yasağı adli kontrol tedbiri uygulandı.