Enflasyon son 23 ayın rekorunu kırdı ama ‘Faiz düşerse enflasyon da düşer’ diyen iktidar, faizi yine düşürmedi. Dünyanın en yüksek 7’nci faizi Türkiye’de.

Faiz düşerse enflasyon da düşer diyorlardı: Düşürün faizi

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını düzenledi. Toplantıda yüzde 19 olan politika faizinin sabit tutulmasına karar verildi. Böylece Mart ayı toplantısında politika faizini yüzde 17’den yüzde 19’a çıkaran Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından yapılan 2’nci toplantı da pas geçilmiş oldu.

Toplantının sonunda PPK tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmeye başlamıştır. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruş sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.”

Faizi neden düşüremiyorlar?

Türkiye yüzde 19’luk politika faiziyle Dünya’da en yüksek faiz oranına sahip olan 7’nci ülke konumunda. Venezuela’nın yüzde 58,7’lik politika faiziyle başı çektiği listede Türkiye Liberya ve Surinam’ın hemen arkasında İran ve Haiti’nin önünde yer alıyor. Bu duruma gelinmesinde ise Saray’ın yıllardır savunduğu “Faiz düşerse enflasyon da düşer” önermesi geliyor. Hiçbir ekonomik makalede savunulmayan bu önerme Türkiye ekonomisini yönetenler arasında giderek yaygınlaşmaya başladı. Bu tez nedeniyle Merkez Bankası eliyle baskılanan faizler nedeniyle TL sahipleri tasarruflarını döviz cinsinden varlıklarda tutmaya başladı. Bu gidişatın 2018 sonrasında hızlanmasıyla döviz kurunun istikrarını sağlayabilmek için Merkez Bankası rezervleri satılmaya başlandı. Pandemiyle birlikte hız kazanan sürecin sonunda bu politikanın daha fazla sürdürülemeyeceği anlaşıldı. İktidarın krizi her geçen gün artmaya devam ederken, faiz düşerse enflasyon da düşer tezini savunanlar faizi düşürmemeye devam ediyor.

Yüksek faizin ilk 10'u

Venezuela: yüzde 58,7

Zimbabwe: yüzde 40

Arjantin: yüzde 38

Yemen: yüzde 27

Liberya: yüzde 25

Surinam: yüzde 25

Türkiye: yüzde 19

İran: yüzde 18

Haiti: yüzde 17

Angola: yüzde 15,5