Kamu bankaları konut kredisi faizini düşürdu ancak  bu yüzden ev fiyatları uçtu. Talep artışıyla beraber yüzde 25'e varan fiyat artışları görülünce faiz indiriminin de anlamı kalmadı

Faiz düştü ama fiyatlar uçtu

Kamu bankaları konut piyasasını canlandırmak için konut kredisinde faizleri birinci el konutlarda aylık yüzde 0,64’e, ikinci elde ise yüzde 0,74’e çekti. Ancak düşen faizler konut talebini artırınca bu sefer de konut fiyatları uçtu. Yoğun talep üzerine yüzde konut fiyatlarında 25'lere varan oranlarda fiyat artışı yaşandı.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, faiz oranların düşürülmesiyle birlikte fırsatçıların harekete geçtiğini belirterek, "Yıllardır ev sahibi olma hayalini düşük faiz ve uzun ödeme imkanlarıyla gerçekleştirmek isteyen tüketiciler, haksız kazanç sağlamak isteyenlerle karşı karşıya kaldı" dedi.

Fırsatçıların ortaya çıkmasıyla tüketicilerin hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Küçük, 4-5 gündür ev almak isteyip de haksız fiyat artışıyla karşılaşan çok sayıda tüketiciden telefon ve mail aldıklarını anlattı.

Küçük, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği'nin bir hafta önce yayımlandığını anımsatarak, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu kapsamda yönetmelikte belirlenen denetim kurulu hemen harekete geçip gereğini yerine getirmelidir. Nasıl ki gıdada hile, taklit ve tağşiş yapanlar teşhir ediliyorsa konutta düşük oranlı kredileri fırsat bilerek zam yapan firmalar da açıklanmalı. Ticaret Bakanlığı veya ilgili oda, birlik, STK tarafından bu açıklama yapılabilir."

Ortalama zam yüzde 10

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kampanya açıklanır açıklanmaz ciddi bir taleple karşı karşıya kaldıklarını belirterek, faiz oranlarının gerçekten cezbedici olduğunu söyledi.

Emlakçıların komisyonla çalıştığı için konutun bir an önce satılmasını istediğini, onların zam yapmayacağını savunan Aşa, ancak meslek kriterlerine sahip olmayan, herhangi bir odaya veya STK'ya bağlı bulunmayan çok az sayıda emlakçının da fiyat artışı yapabileceğini anlattı.

Aşa, yoğun talep nedeniyle ortalama yüzde 10 artış olduğunu gördüklerini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Daire özelinde zammın yüzde 25'lere varabildiğini görüyoruz. Özellikle müstakillerde daha çok rastlanılıyor. Bankalar, 27 Mayıs'tan itibaren fiyat artışı yapanlara kredi verilmeyeceğini zaten açıkladı. Vatandaşlar ikinci elde de bunu yapanları ekran görüntüleri ve benzeri delillerle ispat etsinler ve o mülk sahibinin evi için de kredi verilmesin."