Merkez Bankası’nın(MB) faiz açıklamasından saatler önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha da inecek” açıklaması yaptı. MB şaşırtmadı, direktif doğrultusunda faiz oranını 12’den yüzde 11,25’e indirdi

Faiz indirilecek, indir!

Ekonomi Servisi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 12’den yüzde 11,25’e indirildiğini açıkladı. İndirim açıklamasında saatler önce AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan adeta MB’ye talimat veren bir konuşma yaptı. Erdoğan konuşmasında “Faizin inmesi gerekir dedik, indi, iniyor ve bugün de açıklama yapılacak” diyerek MB’den önce kararı açıklamış oldu.

MB tarafından yapılan açıklamada faizlerde yaşanan 75 baz puanlık düşüşü “Parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir” sözleriyle duyurdu.

TALİMATLA OLMAZ

Erdoğan’ın faizlerin aşağıya çekilmesi konusunda uzun süredir ısrarcı. Ekonominin diğer kalemlerinde somut gelişme yaşanmadığı için faiz indirimi de kağıt üzerinde kalıyor. Uzmanların neredeyse ortaklaşarak ifade etikleri görüş ‘tek başına faizlerin talimatla aşağıya çekilmesinin ekonominin gidişatına dair pozitif etki yapamayacağı’ oldu. Piyasanın içinde bulunduğu durum ekonomi uzmanlarını doğruluyor. Üç aydır yüzde 18’lerden 11’lere çekilmesine rağmen ekonomideki kötü gidişat durdurulamıyor.