Faizler sert şekilde düşürüldü ancak artan sıfır otomobil talebine stoklar dayanamadı. Bu yılın ilk iki ayının toplamında bile aralık ayındaki kadar otomobil satılmadı

Faiz indirimine stoklar yetişemedi: Otomobilde tedarik sorunu satışları yavaşlattı

Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre şubat ayında 37 bin 727 adet binek otomobil satıldı. Böylece satışlar ocak ayındaki 22 bin 16 adedin yüzde 71 oranında üzerine çıkmış oldu. Temmuz ayındaki 15 bin 398 olan satış adedi faizlerin düşmesiyle beraber adeta patlama yaptı. Ekim ayında 39 bin 996’ya çıkan satışlar aralık ayında 70 bin 829’a yükseldi. Böylece aralık ayındaki satışlar 6 öncesinin yaklaşık 5 katına ulaştı. Öte yandan son 9 aylık trende bakıldığında ise otomobil satışlarında son 2 aydaki yavaşlama göze çarpıyor. Zira aralıkta 70 bini aşan satışlar yılın ilk iki ayında toplamda 60 bini bile bulmadı.

RENAULT PAZARIN LİDERİ

Ocak ayında pazarın lideri 3 bin 292 adet binek otomobil satışıyla Volkswagen olmuştu. Ancak yıllardır Türkiye pazarındaki liderliğini sürdüren Renault şubat ayında yeniden tahtına oturdu. Geçen ay satılan her 5 araçtan biri Renault oldu. 37 bin 727 satışın 7 bin 251’ini oluşturan Renault’yu Fiat ve Volkswagen takip ediyor.

faiz-indirimine-stoklar-yetisemedi-otomobilde-tedarik-sorunu-satislari-yavaslatti-698368-1.
Renault’nun satışları yüzde 135 arttı

SATIŞLARIN YÜZDE 40’I YERLİ

Türkiye’de dünya devi olan pek çok firmanın otomobilleri üretiliyor. Şubat ayındaki satışların yüzde 40’ını da bu otomobiller oluşturdu. Geçen ay 6 bin 524’ü Renault olmak üzere toplam 15 bin 157 adet yerli otomobil satıldı.

TAŞIT TALEBİNİN HIZLI ARTMASI SORUN YARATTI

Satışların son aylarda artması faizlerin düşüşüne dayanıyor. Düşük faiz ise halkın taşıt kredisi borcunun yükselmesine neden oluyor. Ekimde 4,2 milyar lira olan taşıt kredisi borcu ocak başında 800 milyon liralık artışla 5 milyar liraya yükselmişti. Öte yandan bu süreçte hızla artan satışlar 2020’nin ilk aylarında yavaşladı. Bu dönemde taşıt kredisi borçları da büyümeyi durdurdu. Ocak ayının ilk haftasına 5 milyar liralık hacimle giren taşıt kredileri şubat sonu itibariyle 4,8 milyar liraya gerilemiş durumda.

KORONAVİRÜS MAL SEVKIYATINI AZALTTI

Faizlerin düşmesiyle otomobil ihtiyacı olan yurttaşlar bu fırsattan yararlanmak istiyor ancak otomotiv piyasası bu sert talep artışına hazırlıksız yakalandı.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Biz ithalatı Avrupa’dan yapıyoruz. Avrupalının yan sanayi tedarikçisi de ağırlıklı olarak Çin. Ağırlıklı Çin olan yerde koronavirüs endişesiyle mal sevkiyatlarında ciddi manada sıkıntı var. Bu noktada koronavirüsün de ciddi etkisi var.” diye konuştu.

Piyasalardaki tedarik sorununun bu ay çözüme kavuşmasının beklendiğini ifade eden Şahsuvaroğlu, şunları kaydetti: “Baktığımızda, mart ayında bu iş çözülür, nisan ayına kalmaz. Nisan ayında herkes istediği aracı bulur. Zaten şubat ayında 47 bin araç satılmış. Demek ki aslında tüketici istediğini bulmuş da istediği gün bulamamış. Filo perakende oranına bakacak olursak orada büyük bir farklılık yok. Filo satışları lehine bir pazar açılımı yok, daha öncekilere benzer şekilde devam ediyor. Bütün ezberlerin dışında bir rakam yok. Eşitlik ilkesi devam ediyor.”