Google Play Store
App Store

Erdoğan’ın faiz inadıyla ihracatçılar ve inşaatçılar daha da zenginleşirken yoksullar ise her gün daha fazla yoksullaşıyor. Kontrolden çıkan gıda enflasyonu ve artan kiralar yoksulların durumunu daha da zorlaştırıyor.

Faiz savaşında kazanan zenginler

EKONOMİ SERVİSİ

İktidarın uyguladığı ekonomi politikaları dış basında da oldukça yer alıyor. Son olarak ABD merkezli finans sitesi Bloomberg’de yayımlanan analizde Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin Türkiye’deki gelir adaletsizliği ve eşitsizliği artırdığına dikkat çekildi.

Yapılan analizde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha düşük faiz oranları için verdiği mücadele, Türkiye'nin gelişen ekonomisindeki eşitsizlikleri keskinleştirme ve işçi sınıfı destekçilerine zarar verme riski taşıdığına yer verildi. Analizde faiz indirimleri şöyle yorumladı:


BUGÜNE KADAR İŞE YARAMIŞTI

“İhracatçılardan emlak devlerine kadar, zaten iyi durumda olanlar, borçlanma maliyetleri düştükçe ve lira zayıfladıkça nakde çeviriyorlar, ancak kontrolden çıkan gıda enflasyonu ve hızla yükselen kiralar yoksulların durumunu daha da zorlaştırıyor. Yoksullaşan bu grup Erdoğan'ın geleneksel seçmen tabanını oluşturuyor.

Seçimden önceki yıl kredi kaynaklı büyüme sağlamak, şimdiye kadar Erdoğan için işe yaramıştı. Ancak bu politikanın yıllar içinde biriken etkisi ve Covid'in verdiği zarar, bu sefer toplumsal maliyetlerin çok daha büyük olduğu anlamına geliyor.”

Analizde büyüme oranlarının rakip ülkelere oranla daha yüksek olduğu ve ihracatın bu yıl ülke tarihinde ilk kez 200 milyar doları aşmasının beklendiği belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri de Türkiye’de gelir dağılımının hızla bozulduğuna işaret ediyor. En az gelir elde eden yüzde 20’lik kesimin milli gelirden aldığı pay geçen yıl yüzde 0,3 azalarak yüzde 5,9’a indi. En çok kazanan yüzde 20’lik kesimin payı ise yüzde 1,2 atarak yüzde 47,5’e çıktı. Gelir dağılımındaki adaleti ölçen Gini katsayısı da 2014'ten sonra bozularak 0,4'ün üzerine çıktı.

EŞİTSİZLİK EMLAK PİYASASINA YANSIDI

Türkiye'de konut fiyatları üçüncü çeyrek itibarıyla yüzde 13,2 arttı. Analizde yatırımcıların para birimindeki oynaklığa karşı önlem olarak gayrimenkul elde etmek için ucuz kredilerden yararlandığı İstanbul emlak piyasasından örnekler yer aldı. İstanbul’un Göktürk bölgesinde şuan milyon dolarlık villaların yükseldiği ve mahallenin gecekondularda yaşayan eski sakinlerinin odun fiyatlarını dahi ödeyemediği belirtildi. Analizde, “Yeşil mahalle şimdi, giderek daha varlıklı bir nüfusa hizmet veren popüler restoranlarla doluyken, orijinal sakinler, geçen yıl odun maliyeti neredeyse ikiye katlandığından küçük evleri ısıtmak için mücadele ediyor” ifadelerine yer verildi. Ayrıca pek çok eski mahalle sakininin fiyatlar nedeniyle taşınmaya zorlandığı hatırlatıldı.

Türk Lirası, Merkez Bankası’nın eylül ayında faiz indirimleri döngüsü başlatmasının ardından 2021'in en kötü performans gösteren gelişen piyasa para birimi olma unvanını kazandı. Bloomberg, pandemide Türkiye’de mutlak yoksul sayısının 1,6 milyon kişi arttığını da ifade etti.