Faizi 'reddeden' Nakşibendi Topbaş Ailesi de Panama Belgeleri'nde

Panama Belgeleri'ne göre, muhafazakârlığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Topbaş ailesi de avukatlık bürosu Mossack Fonseca danışmanlığında off-shore şirketler kurmuş. Türkiye'nin 'faizi reddeden' ilk katılım bankası Albaraka Türk'ü kuran Topbaşlar, Panama Belgeleri'nde iki off-shore şirketle yer alıyor. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ile bağış topladıkları belirtilen Ahmed Hamdi Topbaş’ın Panama Belgeleri'nde, parayı İsviçre bankalarına yatırdığı ortaya atıldı. Market zinciri BİM’in sahibi olan Topbaşlar ailesinden Mustafa Latif Topbaş, Forbes’in 'En Zengin 100 Türk' sıralamasında 22. sırada yer almıştı.

Nakşibendi tarikatı Erenköy Cemaati’ne mensup olan Topbaşlar’ın Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ile ilişkisi olduğu biliniyor. Cumhuriyet'ten Pelin Ünker'in haberine göre, belgelerde, bir yandan vakıf aracılığıyla Müslümanlardan bağış toplayan Topbaşlar’ın, diğer yandan vergi cennetlerine para aktardığı ortaya çıktı. AKP’ye çok yakın olan hatta partiye ‘Ak’ ismini veren aile, Türkiye’nin en geniş market zinciri BİM’in sahibi. BİM’in satış ve perakende ağının genişlemesinde muhafazakâr çizginin etkili olduğu biliniyor.

İki şirketleri var

Türkiye’nin en zengin ailelerinden olan Topbaşlar, Panama belgelerinde iki off-shore şirketle yer alıyor. Bunlar, Britanya Virjin Adaları’nda kurulan Calcede Marketing Ltd ve Panama merkezli Twillett Trading Sa.

Calcade Marketing’in yüzde yüz hisse sahibi NigarFüsunTopbaş olarak görünüyor. Nigar Füsun Topbaş, MustafaLatifTopbaş’ın kuzeni olan EymenTopbaş’ın karısı. Eymen Topbaş, eski ANAP İstanbul İl Başkanı’ydı.

faizi-reddeden-naksibendi-topbas-ailesi-de-panama-belgeleri-nde-157180-1.BİM’in en büyük hisse sahibi olan ve bu yıl 1.1 milyar dolarlık servetiyle Forbes’in En Zengin 100 Türk sıralamasında 22. sırada yer alan Mustafa Latif Topbaş 17-25 Aralık 2013 yolsuzluk soruşturmalarında şüphelilerden biriydi.

25 Aralık’ta başlatılan ikinci soruşturma dalgası çerçevesinde Mustafa Latif Topbaş’ın mal varlığına tedbir kararı konmuş, bu karar Ocak 2014’te kaldırılmıştı.

İkinci off-shore şirket Twillett Trading ise Panama’da kuruluyor. Şirketin hisse sahiplerinin Muhammed Hasan Topbaş ve Ahmed Hamdi Topbaş olduğu belgelerde yer alıyor. Ahmed Hamdi Topbaş, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın şu anki yönetim kurulu başkanı.

İlk hesap Amsterdam’da

Calcede Marketing, İsviçre’deki Horizon Investment aracılığıyla 3 Ocak 2006 tarihinde kuruluyor. 50 bin dolar sermayeli şirketin yüzde 100 hissesinin sahibi olan Nigar Füsun Topbaş, aynı zamanda tek imza yetkilisi olarak belirleniyor. Garanti Bankası’nın Amsterdam şubesinde Nigar Füsun Topbaş adına hesap açılıyor. Belgelerde Horizon Investments’ın kurucu ortağı Paul Alain Polikar’ın imzası da var.

Horizon Investments ile 89 şirkete aracılık yapan Polikar, Garanti Bankası Amsterdam’ın eski genel müdür danışmanı ve Türkiye departmanı başkanı. Horizon’nın diğer ortağı Fehmi Çubukçu ise Garanti Bankası İsviçre eski genel müdürü.

Vakıf seviyorlar

Şirketin direktörleri Xiomara Smith ve Michelle Moses adlı Panama vatandaşları oluyor. 23 Şubat 2006’da Mossack Fonseca’ya şirket alım masrafları için 2050 dolar, direktör atamaları için 100 dolar ücret ödeniyor. Nigar Füsun Topbaş’ın şirket sahipliği Charitable and Good Foundation adlı bir vakıf üzerinden yapılıyor. Vakıf, ismen, şirket hisselerinin sahibi olduğunu beyan ediyor. Yani Nigar Füsun Topbaş’ın adı gizli tutuluyor. Şirket sertifikasında şirketin sahibi vakıf olarak görünüyor.

11 Temmuz 2008’de ise şirket direktörleri değiştiriliyor. Xiomara Smith ve Michelle Moses yerine yine binlerce şirket sertifikasında imzası olan Rey Taylor ile Imogene Wilson atanıyor. Şirketin faaliyetlerinin devamı için Mossack Fonseca’ya 2007 yılı için 2 bin 150, 2008 yılı için de 17 Nisan 2008’de 2 bin 300 dolar ücret ödeniyor. Bunun 350 doları lisans ücreti, 950 doları kayıtlı ajans ve ofis faaliyeti, 200 doları vakıf beyanı, 800 doları direktörlerin atanma ücreti olarak kayıtlara geçiyor. 2009’da 1750 dolar indirimli ücret ödeniyor. Şirket 31 Ekim 2010’da kapatılmış görünüyor. İnaktif olma tarihi ise 9 Kasım 2010.